Ozbiljni problemi u proizvodnji vojnih zaliha: Zaoštrava se između Rusije i Indije?

Rusija ne može da ispuni svoje obaveze isporuke oružja Indiji zbog sukoba sa Ukrajinom, saopštile su indijske vazduhoplovne snage (AIF).

Svet

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

15:45

Ozbiljni problemi u proizvodnji vojnih zaliha: Zaoštrava se između Rusije i Indije?

Saopštenje, emitovano tokom sastanka parlamentarnog odbora ranije ove nedelje, bila je prva zvanična potvrda iz Nju Delhija o nedostatku moskovskog odbrambenog izvoza, prenosi Defens post.

To je potvrdilo spekulacije da ruska odbrambena industrija ima ozbiljne probleme u proizvodnji vojnih zaliha.

Prema rečima predstavnika IAF-a, država je planirala značajnu isporuku oružja ove godine, ali iz neotkrivenih razloga to se neće desiti.

"Oni su nam pismeno rekli da nisu u mogućnosti da ga isporuče", rekao je zvaničnik AIF-a u izveštaju.

Ruska ambasada u Nju Delhiju i Rosoboronexport, moskovski ogranak za izvoz oružja, tek treba da izdaju saopštenje u vezi sa saopštenjem.

Indija održava čvrste veze sa Rusijom od 1947. godine.

U 2017, Moskva je navodno činila više od 40 odsto (8,5 milijardi dolara) uvoza odbrane Nju Delhija sa 18,3 milijarde dolara.

Međutim, nedavni propust da se ispoštuju obaveze o isporuci oružja mogao bi da zaoštri diplomatske odnose Rusije sa Indijom.

Indija je već prošle godine odustala od planirane nabavke 48 ruskih helikoptera Mi-17 V5 u korist lokalne proizvodnje.

AIF je takođe zaustavio predloženu nadogradnju 85 višenamenskih borbenih aviona Su-30MKI, strahujući da bi sankcije protiv Rusije mogle da odlože isporuku neophodnih rezervnih delova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: