Subota, 26.07.2003.

11:02

Vesti: JSO prešao u Protivterorističku jedinicu MUP Srbije

Izvor: Beta

Default images

Najveći broj pripadnika rasformirane Jedinice za specijalne operacije prešao u malo poznatu Protivterorističku jedinicu MUP-a Srbije, a nekadašnji oficiri "beretki" koji se nisu našli u zatvoru tokom operacije "Sablja", postali su komandni kadar u PTJ, tvrde frankfurtske "Vesti". "Nekadašnji komandosi Jedinice za specijalne operacije, odnosno crvene beretke, koje je Vlada premijera Zorana Živkovića označila kao protagoniste većine političkih zločina u Srbiji i JSO, kao takvu, ukinula, dobili su mogućnost da posle rasformiranja biraju novo radno mesto", piše list koji u Frankfurtu izlazi na srpskom jeziku. "Legijinim saborcima, koji se nisu ogrešili o zakone, bile su ponuđene tri opcije - Žandarmerija, Specijalna antiteroristička jedinica - SAJ i nedavno formirana i javnosti malo poznata Protivteroristička jedinica - PTJ", objašnjava dalje list.

"Najveći broj crvenih beretki izabrao je upravo poslednje rešenje, videvši u PTJ oružanu formaciju koja po strukturi, nameni i brojnosti odgovara njihovom iskustvu i metodama rada. I dok državna i provladina javna glasila često vrše svojevrsnu promociju Žandarmerije i SAJ, koje časte epitetima kao što su 'isukani mač protiv kriminala', 'kičma bezbednosti' i 'garant stabilnosti' o PTJ se ne govori: kao i da ne postoje. Ovakva predostrožnost MUP Srbije, odnosno Vlade, razumljiva je, imajući u vidu da su nekadašnji oficiri JSO, koji se nisu našli u zatvoru tokom operacije 'Sablja', komandni kadar u PTJ", naglašava dnevnik. "Zadržana je kompletna komandna struktura, pa čak i stare uniforme JSO, s tim da su sa njih skinute prethodne oznake crvenih beretki - mač sa ocilima i vučja glava", pišu "Vesti". Kako ističe list, Vlada je namenila PTJ ulogu koja bi bila nešto između Žandamerije, koja predstavlja srpsku verziju "unutrašnje vojske" za smirivanje nereda i vanredne situacije, i SAJ, koja je elitna formacija manjeg broja komandosa koji su obučeni za rešavanje otmica i situacija sa taocima. "I dok žandarmi i 'sajovci' imaju gotovo svakodnevne zadatke, od juga Srbije do obezbeđivanja porodice američkog ambasadora Vilijema Montgomerija, pripadnici PTJ čekaju pravu priliku da demonstriraju svoje znanje. Većina funkcionera u MUP se nada da za takvim situacijama neće biti ni potrebe", dodaje dnevnik. "Nekih navika bivši 'frenkijevci' teško se odriču, tako da nije retkost da beretke nose na desnu, a ne na levu stranu, kao što rade svi ostali u Srbiji, ili da se pozdrave britanskim pozdravom sa ispruženim dlanom", zaključuju "Vesti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: