Francuska zabranjuje Monsantov herbicid

Francuska ministarka ekologije, Segolen Rojal, najavila je zabranu popularnog Monsantovog herbicida "raundap" (Roundup).

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2015.

14:01

Default images
Foto: Thinkstock

Ona je pozvala baštenske centre da obustave prodaju ovog proizvoda zbog sastojaka za koje se sumnja da mogu biti kancerogeni za ljude.

Ova vest stiže nakon što je francusko udruženje za zaštitu potrošača CLCV u junu zvanično od Evropske unije zatražilo zabranu prodaje glifosata (aktivnog sastojka "raundapa") ljubiteljima baštovanstva u svim zemljama unije, prenosi portal Internešenal biznis tajms.

"Francuska mora biti u ofanzivi kad je reč o zabrani herbicida i pesticida," rekla je Rojal na nacionalnoj televiziji, i dodala da je zatražila da baštenski centri prestanu da nude Monsantov "raundap".

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), u okviru UN-a, u svom izveštaju od marta navela je da je glifosat "verovatno kancerogen" za ljude i da poseduje "ograničene dokaze" da izaziva Ne-Hočkinov sindrom, što potkrepljuje istraživanjima u SAD, Švedskoj i Kanadi.

Biotehnološki gigant Monsanto odlučno osporava rezultate ove studije i tvrdi da su iz izveštaja IARC-a izostavljeni relevantni naučni podaci.

Glifosat je prvi put predstavljen 1970-ih godina, a danas se nalazi u brojnim generičkim proizvodima, mada je njegov daleko najveći proizvođač Monsanto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: