Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Da li će ovuda ići treća linija metroa: Od Blokova i Banjice direktno do centra FOTO

Javnosti su već neko vreme poznate prve dve linije beogradskog metroa, ali o tačnoj trasi treće linije se još spekuliše.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Treća linija metroa označena je svetlo zelenom bojom; Foto: Printskrin/Plan detaljne regulacije šinskih sistem u Beogradu
Treća linija metroa označena je svetlo zelenom bojom; Foto: Printskrin/Plan detaljne regulacije šinskih sistem u Beogradu

Na jučerašnjoj konferenciji povodom potpisivanja Memoranduma o razumevanju za projekat "Beogradski metro", prikazani su tačni planovi za prve dve trase, ali i predlog treće linije metroa, koja je u skladu sa jednim od predloga u Planu detaljne regulacije šinskih sistema Beograda.

Treća linija metroa - kuda će ići i koje su stanice planirane?

Sada je izvesnije da će se treća linija metroa prostirati od Bloka 61 do Banjice.

Prva stanica u smeru sa Novog Beograda biće stanica "Blok 61, TC Kozara". Zatim slede stanice: "Gandijeva", "IMT", "Blok 42", "Arena", "Blok 21", "TC Ušće", "Knez Mihailova", "Trg Republike", "Trg Nikole Pašića", "Manjež", "KBC", "Prokop", "Autokomanda", "Vitanovačka", "Braće Jerković", "Stepa Stepanović". Vožnja u ovom smeru završavaće se na Banjici.

Planom je predviđeno da ova linija metroa ima 17 stajališta.

Trećom linijom metroa Voždovac će se povezati sa strogim centrom grada, budući da trenutno direktna linija, osim trolejbuske sa Banjice, ne postoji.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će krajem ove godine početi izgradnja prve linije beogradskog metroa koja će protezati od Železnika do Mirijeva. Prva linija će biti duga 21,3 kilometra i imaće 21 stanicu.

Pored prve, poznato je na kom će potezu biti i druga linija metroa - Mirijevo - Zemun. Ona će biti duga 19,2 kilometra i imaće 20 stanica.

"Treća linija će povezati delove grada koji nisu u sklopu prve dve linije metroa", rekao je ministar finansija Siniša Mali. Cilj je, naglašava Mali, da šinski sistem dominira u gradskom saobraćaju, jer je efikasniji, brži i ekološki. Izgradnja metroa, dodaje ministar, biće velika šansa i za srpske kompanije, što će, kaže, uticati na razvoj domaće industrije.

"Preliminarna analiza kada su obe linije u pitanju govore da će to koštati 4,4 milijarde evra", istakao je. O tome je ranije govorio i predsednik Aleksandar Vučić, a više o ovoj temi pročitajte u posebnom tekstu.

Pročitajte još:

Metroom kroz Beograd za šest godina: Šta će sve povezati i koji su planovi za stanice? FOTO

Kako je zamišljen Beogradski metro 1974. godine VIDEO

Podsetimo, u novembru prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa francuskim ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju potpisao Sporazum između dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Ovom prilikom, Vučić je naveo da cena metroa neće biti niža od 4,4 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 217 idi na stranu