Zašto kraljevski pingvini vide u mraku?

Za razliku od mnogih dnevnih ptica, kraljevski pingvin se ističe sposobnošću da vidi i pri slaboj svetlosti.

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2013.

09:06

Default images

Dok je još na kopnu, on može da skupi zenice do sićušnih otvora. Tako mu u oči ulazi samo minimalna količina svetlosti. Pingvin se tako privikne na mrak pre nego što se uputi u lov u dubinama.

Kad zaroni u vodu, zenice mu se rašire otprilike tri stotine puta, tako da dostignu veličinu od 13 milimetara u prečniku.

Pingvin zatim zaronu 300 metara u dubinu, brzinom od 1,4 metara u sekundi. Svako pojedinačno zaranjanje traje četiri do pet minuta.

Iako lovi praktično u mraku, pingvin je u stanju da u toku od 24 sata ulovi i do 2.000 ribica iz familije Myctophidae. One svetlucaju u mraku, pa ih pingvin lako uočava.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: