Utorak, 21.11.2017.

12:30

Novi Pazar rešio da broj pasa i mačaka lutalica smanji eutanazijom

Skupština Novog Pazara usvojila je program kontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na teritoriji tog grada kojim je predviđeno nekoliko mera za smanjenje broja ovih napuštenih životinja, među kojima je i eutanazija.

Izvor: Beta

Novi Pazar rešio da broj pasa i mačaka lutalica smanji eutanazijom
Foto: Thinkstock

Prema podacima iz tog dokumenta, u koji je radio Sto plus imao uvid, procenjuje se da trenutno u Novom Pazaru ima oko 1.500 pasa lutalica, da se taj broj vremenom povećavao, a samim tim i broj napada na ljude.

Kako bi broj pasa i mačaka lutalica bio smanjen, programom je predviđen niz mera koje će se odvijati u dve faze.

U prvoj fazi će psi i mačke poznatih vlasnika (kućni ljubimci) biti čipovani i registrovani, biće im kontrolisano zdravstveno stanje, a vlasnicima će biti sugerisano da ih sterilišu i kastriraju.

Istovremeno će biti obavljeno masovno hvatanje pasa i mačaka lutalica, njihovo obeležavanje, sterilizacija i odvajanje zdravih i dobroćudnih od agresivnih jedinki.

Zdravi i dobroćudni psi i mačke će biti dati na udomljavanje ili će biti pušteni na određena staništa, dok će agresivni biti uspavani na osnovu Zakona o dobrobiti životinja.

U drugoj fazi je predviđeno organizovanje Zoohigijenske službe koja će se brinuti o populacija pasa i mačaka lutalica, sa težnjom umanjenja njihovog broja na prihvatljiv nivo.

Ovim dokumentom zabranjeno je šetanje pasa bez povoca i zaštitne korpe, njihovo puštanje iz dvorišta, unošenje životinja u javne prostorije i sredstva javnog saobraćaja, kao i šetanje i puštanje pasa i drugih životinja u parku.

Šetanje pasa i mačaka u Novom Pazaru dozvoljeno je samo na Rekreacionom centru, izletištima u borovoj šumi u naseljima Hotkovo i Bukreš, kao i na uređenim šetalištima duž rečnih tokova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: