Subota, 08.03.2014.

17:38

Počela izložba mačaka u Beogradu (FOTO)

Danas je počela tradicionalna Međunarodna izložba mačaka u organizaciji društva "Felis Serbica“ i međunarodne asocijacijie TICA na Beogradskom sajmu, koja će trajati do sutra. Ono što ovu izložbu razlikuje od prethodnih jeste predstavljanje do sada neviđenih vrsta mačaka u Srbiji.

Izvor: Tara Tomoviæ

Default images

Ovogodišnja Međunarodna izložba mačaka više je nego uspešna ako uzmemo u obzir veliki broj posetilaca, prisustvo stranih sudija iz Francuske, Danske, Švedske i Austrije, kao i predstavljanje više od 60 mačaka među kojima su i retke vrste savana, sfinks i snoušu.
Budući da se danas obeležava i Dan žena, izložba je u duhu ovog praznika pa su ringovi ukrašeni fotografijama žena koje su ostavile svoj trag u raznim oblastima nauke, tehnike, slikarstva i glume.
Hajlender
Najveći ekskluzivitet na ovogodišnjoj izložbi mačaka svakako je predstavljanje vrste hajlender koju odlikuju zakrivljene uši i vrlo kratak, skoro neprimetan rep. Zanimljivo je da je ova vrsta nastala pre samo deset godina u Americi, a razvila ju je Međunarodna asocijacija mačaka TICA.
Osim izložene u Beogradu, u Evropi postoji samo još jedna koja živi u Londonu.
Sfinks
Iako smo rasu sfinks uglavnom mogli da gledamo samo na televiziji, Beograd je dom dve "ćelave“ mace koje su kupljene u inostransvu, a njihove gazdarice se nadaju da će se reprodukcija ove vrste uspešno nastaviti i u Srbiji.
Britanska kratkodlaka
Slobodno se može reći da su britanske kratkodlake mace izazvale najviše pažnje posetilaca zbog svog neodoljivog izgleda, pa su se tako ispred kaveza mame, tate i dva sina posetioci najviše zadržavali.
Orijentalna kratkodlaka
Duh egzotike svakako je unela i kratkodlaka orijentalna mačka koja nam dolazi iz Zagreba. Zbog svoje neobične njuške i dugih ušiju Čili je izazvao puno pažnje.
Mejn kun
Dugodlaka Mejn kun maca svakako je bila najviše raspoložena za druženje sa posetiocima Beogradskog sajma. Do sada ovu vrstu nismo imali prilike često da viđamo na izložbama, ali zbog svog sjajnog karaktera ova maca pleni sve više pažnje među ljubiteljima mačaka u Srbiji.
Persijska maca
Ni ova izložba mačka nije mogla da prođe bez neodoljivih persijanera koji su zbog svog zanosnog krzna primali najviše ocene od strane sudija.
Sibirska šumska
Dok su mnoge bile u svojim kavezima Anastasija i Asja, sibirske šumske mace (neva maskarada) uživale su u pažnji što svojih raspoloženih gazdi, tako i posetilaca.
Snoušu
Ocenjivanje će se vršiti u 10 krugova, a proglašenje pobednika je sutra.
Savana
Izložba će oba dana vikenda trajati od 9:30h do 18h, a proglašenje najlepše mace za ovu godinu biće sutra.
Neke mace su posle ruèka zaspale...
foto: B92

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

15 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: