I njima treba naša pomoć, pomozimo pticama da prezime!

U današnje vreme većina ptica nažalost je ugrožena našim uticajem… Kako u urbanim tako i u ruralnim područjima, one gube staništa i izvore hrane. Zato im je tokom zimskih dana potrebna naša pomoć kako bi preživele. Pročitajte kako sve možete pomoći pticama da prezime

Izvor: B92

Utorak, 15.12.2015.

12:33

Default images
Foto: Thinkstock

Postoje suprotna mišljenja o dohranjivanju ptica zimi, od toga da nije potrebno i da ih treba prepustiti prirodnom odabiru, do toga da je dohranjivanje svakako potrebno. Ipak, neki stručnjaci smatraju da je važno sačuvati što veći broj jedinki

Hranilice
Kod hranilica je bitno da imaju krović, kako se hrana ne bi brzo nakvasila, trunula ili se smrzavala, i ne treba ih bojiti jarkim bojama, jer se toga ptice plaše. Redovno proveravajte hranilice i uklanjajte mokru i smrznutu hranu i svakodnevno je zamenite svežom.

Ako primetite da je sva hrana pojedena, nastavite svakodnevno da ostavljate hranu. Naime, ptice koje “računaju” na hranu koju im nudite mogu uginuti od gladi ukoliko preskočite hranjenje.

Hranilice treba postaviti na stubove visine oko jednog i po metra, ali možete ih staviti i na spoljne zidove, ispod krova, na staje, garaže ili balkone…

Hrana
Ptice ne jedu isključivo jednu vrstu hrane, već ishranu upotpunjuju i drugim namirnicama. Stručnjaci predlažu da se iskombinuje nekoliko vrsta hrane kako bi se privuklo što više vrsta ptičica.

Međutim, najnekvalitetnija hrana je hleb. Ako ga već dajete, hleb treba da bude star, sa semenkama, sitno izdrobljen, a njega najčešće jedu vrapci i kosevi, pa je najbolje za njih pripremiti posebnu hranilicu. Nikada nemojte davati pticama ubuđali hleb! Ono što nije dobro za vas nije ni za ptice!

Ptice koje se pretežno hrane semenjem (vrapci, zebe)
Osnovnu mešavinu čine sitnije semenke (hrana "za zebe") a možete dodati semenke belog i šarenog suncokreta. Iako crni suncokret ima dosta masnoća koje su potrebne za zimu, stručnjaci ipak preporučuju mešavinu.

Ptice koje jedu meso
Postoje dve vrste ptica koje se hrane mesom: one koje se hrane na tlu (crvendać, palčić) i one koje se hrane na drveću (detlići, senice). Međutim, treba ih hraniti podjednako. Ponudite im kugle ili štapiće od loja ili slanine u koje su utisnute razne semenke, goveđi loj i kosti s masnoćama, ali što manje crvenog mesa. Hrana ne sme biti soljena!

Ptice koje se hrane voćem (kos, drozd)
Ove ptice pretežno se hrane na tlu, jer ne mogu sleteti na hranilice koje su obično manjih dimenzija. Stoga se hrana za njih servira na očišćenom delu tla ili u većim hranilicama oko metar i po iznad zemlje. Njima svakodnevno treba nuditi sitno seckano sveže voće. U istu hranilicu možete servirati i semenke i voće pa ptice mogu da biraju.

Ptice koje žive uz vodu ili na vodi (labud, patka)
Njima se na obali ili u plićaku mogu ponuditi kukuruz, pšenica i salata, no tek kada se ptice približe, jer će inače hrana potonuti. Ove ptice vole hleb, ali on nije za njih zdrav pa ga ipak izbegavajte, ako ikako možete.

Takođe, uz hranu svakako treba ostaviti i vodu, pogotovo ako je napolju temperatura ispod nule, kada su bare i drugi izvori vode zaleđeni. Kontrolišite je i redovno menjajte.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: