Kako da kuniću sami skratite sekutiće?

Valentina Balić ima patuljastog kunića (lavlja glava). U pitanju je mužjak koji uopšte ne troši sekutiće, pa se pita da li bi mogla sama da mu kraćuje zubiće.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

11:18

Default images

Ako niste u mogućnosti da svog kunića naterate da sam troši sekutiće (prednje zube), glodanjem drveta, mineralnog kamenja, ili je nemoguće da ih sam troši usled nepravilnog zagrižaja (malokluzija – nastaje usled nepravilno postavljenih viličnih kostiju ili nepravino izraslih zuba), onda je neophodno da se skraćuju.

Skraćivanje bi trebalo raditi borerima (stomatološkom mašinom), u koliko je moguće sterilnijim uslovima (dezinfikovani zubi i usna šupljina pre sečenja, sečenje sterilnim borerima), gde se, nakon skraćivanja, otvoreni kanali zuba zatvaraju.

Nakon ručnog skraćivanja sečicama i otvaranja zubnih kanala (pulpe –živi deo zuba), može doći do infekcije na suprotnom kraju zuba i prenošenja procesa na okolno koštano tkivo vilice. Dolazi do razvoja apcesa (gnojne kese), koji se vrlo teško ili nikako ne leče kod kunića.

Preporučeno je da se kod kunića koji ne troše sekutiće sekutići izvade u potpunosti (svih šest zuba). Ako se odlučite za ovakvu intervenciju, odvedite svog kunića kod veterinara koji je specijalizovan i upoznat sa ovakvom intervencijom.

Intervencija vađenja zuba se obavlja u opštoj anesteziji. Neophodno je da se svi zubi izvade u celosti, spreči ponovno nicanje zuba, ušiju rane i rendgenološkim snimkom potvrdi da su kanali prazni, bez zuba.

Odgovore na sva vaša pitanja u vezi sa kućnim ljubimcima, koje piše dr vet. med. Tatjana Stevanović, sertifikovani stomatolog za pse, mačke i glodare iz veterinarske ambulante “Pas, mačka i …”, možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: