Gran pri "Mira Trailović" Bitefa za Olivera Frljića

Gran pri "Mira Trailović" na 48. Bitefu dobio je reditelj Oliver Frljić za predstavu "Aleksandra Zec", u produkciji HKD teatra iz Rijeke i Međunarodnog festivala malih scena iz Rijeke, saopštio je sinoć žiri na kraju festivala u Bitef teatru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

09:53

Default images

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "A, gde je revolucija stoko?" autora Boruta Šeparovića u izvodjenju trupe "Montažstroj" iz Zagreba. Obe odluke donete su većinom glasova.

Neobično je to što su obojica ista priznanja dobili i prošle godine - Frljić Gran pri za predstavu "Zoran Djindjić" Ateljea 212, a Šeparović Specijalnu nagradu za projekat "55 +" trupe "Montažstroj". Oduka o Gran priju Bitefa se ne obrazlaže.

Šeparovićeva predstava je nagradjena kao "izuzetna refleksija o poziciji umetnika u savremenom društvu sprovedena kroz ponovno promišljanje i inscenaciju njegovog već postojećeg a kontroverznog materijala".

Predsednica žirija bila je rediteljka iz Izraela Lila Deker-Avneri, a članovi scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek i iz Srbije reditljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

-- Pročitajte i Oliver Frljić: Svaki rat je izgubljen --

"Politikina" nagrada za najbolju režiju na 48. Bitefu pripala je Andrašu Urbanu za predstavu "Neoplanta", nastalu prema romanu Lasla Vegela, u izvodjenju ansambla Ujvideki sinhaz (Novosadsko pozorište).

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu Dejan Mijač, Tanja Mandić Rigonat, Vesna Roganović, Borka Trebješanin i Ana Tasić.

Oni su ocenili da je reditelj "verodostojno preneo rasni literarni vegelovski svet na scenu, propušten kroz urbanovski stroj snažnog razotkrivanja raznih anomalija u društveno-političkim odnosima, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Novog Sada".

-- Oliver Frljić: Srbija i Hrvatska su sestre bliznakinje --

"Pojedinačnih likova, individualnih glasova u ovoj predstavi skoro da nema, glumci i glumice igraju kao da su delovi jednog, militarizovanog tela. Oni nastupaju vojnički disciplinovano, grčeći se u savremenoj istoriji nasilja. Fragmentarno i silovito se na sceni predstavlja cirkularna istorija osvajanja i oslobadjanja Novog Sada, unakrsni udari laži i praznih obećanja njegovih osvajača, začinjeni prepoznatljivim Urbanovim vizuelno i koreografski moćnim rešenjima", obrazložio je žiri "Politike".

Selektorka 48. Bitefa Anja Suša saopštila je rezultate glasanja publike. Na prvom mestu je "Neoplanta" sa prosečnom ocenom 4,65. Slede "Poludela lokomotiva" (iz Slovenije) - 4,63 i "Grobnica za Borisa Davidoviča" (srpsko-regionalna koprodukcija) - 4,46.

Na ovogodišnjem Bitefu je od 20. septembra u glavnoj selekciji izvedeno 13 predstava iz Nemačke, Litvanije, Poljske, Švajcarske, regiona i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: