"Front" za kraj 48. Bitefa

Međunarodni pozorišni festival, 48. Bitef, zatvoriće večeras (20h) na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta predstava "Front" Talia teatra iz Hamburga, u postavci istaknutog flamanskog reditelja Luka Persevala, koji živi i radi u Nemačkoj.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

09:41

Default images

Zatim će zasedati medjunarodni žiri i u kasnim satima saopštiti odluku učesnicima, gostima, publici i novinarima, koji po tradiciji čekaju proglašenje pobednika na završnom partiju festivala.

- “Živimo u svetu koji režiraju mediji” --

Od 20. septembra izvedeno je 13 predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović", nazvan po slavnoj rediteljki i osnivaču Bitefa, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Selektor programa 48. Bitefa bila je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov.

Predsednica žirja je rediteljka iz Izraela Lila Deker-Avneri. Članovi su scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek, a iz Srbije reditljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Prošlost je sada", a tema više predstava je u vezi sa stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata. Takav je i "Front", koji se bavi čuvenim Zapadnim frontom sa svih strana rovova u Belgiji, koja je imala posebnu ulogu u Velikom ratu.

Uprkos svojoj neutralnosti, ova mala zemlja je duže od četiri godine bila bojno polje gde su se za premoć nadmetale strane sile u strahovitom sukobu koji kao da nije imao kraja.

"Front" se zasniva na dokumentima i književnim zapisima iz četiri evropske zemlje i nastupaju glumci iz svih zemalja umešanih u taj rat, kako bi se on osvetlio iz više perspektiva. Jedan od izvora korišćenih u predstavi je roman "Na zapadu ništa novo" Eriha Marije Remarka.

Na festivalu su i ove godine održani tradicionalni prateći programi Bitef polifonija, Bitef na filmu, kao i niz tribina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: