Koliko kriza utiče na prodaju knjiga?

Ekonomska kriza i besparica u Srbiji, između ostalog, utiču i na prodaju knjiga.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2015.

21:45

Default images
Foto: Beta

Međutim, veliki i mali izdavači imaju različita viđenja o tome koliko kriza utiče na prodaju knjiga.

I dalje ima sasvim dovoljno ljudi koji u knjižare i po letnjoj vrelini ne ulaze samo da bi vreme proveli u klimatizovanoj prostoriji, već da bi kupili knjigu, tvrde pojedini izdavači. Hronična besparica i ekonomska neizvesnost, kada se mnogi odriču svega što nije prirotet, ipak ne utiču na prodaju u velikim knjižarskim lancima, jer oni, kako kažu, posluju tržišno i imaju za svakog ponešto.

Najviše se prodaju ljubavni romani, trileri i popularna psihologija. Međutim, s druge strane, manji izdavači, kažu da je bitno o kakvim naslovima se radi i da ekonomska kriza i te kako utiče na prodaju knjiga, ali da taj uticaj varira.

U Samizdatu kažu da je ključan Sajam knjiga i razne akcije na kojima mnogi kupe po više desetina knjiga odjednom, uz veliki popust. Ipak samostalne knjižare, van velikih lanaca i sa profilisanom ponudom koja ne spada u laka letnja štiva, imaju najveći problem zbog slabo platežnih kupaca, ali i zbog aktuelnih vrućina.

Ozbiljne knjige retko ko kupuje, kažu u knjižarama, dok za laku literaturu ni u kriznim vremenima, ekonomski gledano, nema zime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: