Obeležen Svetski dan knjige za decu

Dečijem odeljenje Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj" danas je obeležen Svetski dan knjige za decu, a osnovcima, autorima najboljih sastava na literarnom konkursu "(Ne)Čitajte moj dnevnik" dodeljene nagrade.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2015.

14:57

Default images
Foto: Thinkstock

Žiri kojim je predsedavala spisateljica Violeta Jović medju brojnim sastavima odabrao je po tri najbolja iz Srbije i dijaspore. Deca su se na ovaj tradicionalni konkurs, kao i prethodnih godina, odazvala u veoma velikom broju.

Osim iz Srbije, radovi su pristigli i iz Italije, Švajcarske, Slovenije, Grčke i Makedonije.

Najbolji i pohvaljeni radovi biće objavljeni na strani "Politika za decu" dnevnog lista "Politika" i na fejsbuk strani Dečije biblioteke Zmaj. Njihovim autorima uručene su knjige koje je obezbedio Kreativni centar, pohvalnice i oni su besplatno učlanjeni u biblioteku.

Cilj konkursa je bio da učenici prepišu jednu stranu svog dnevnika i otkriju šta ih nasmejalo, rastužilo, čega su se postideli...

U Dečijem odeljenju Biblioteke grada Beograda "Čika Jova Zmaj" otvorena je i izložba radova dece iz vrtića "Mrvica" iz PU "Dečji dani", a svečanost je uveličana i nastupom učenika Muzičke škole "Josip Slavenski".

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Niknkov je ukazala na značaj razvoja čitanja i pisanja kod dece, navodeći da bez malih čitača i pisaca, nema ni velikih čitača i pisaca.

Ninkov je ukazala da se Svetski dan knjige za decu već godinama obeležava u Biblioteci grada Beograda, izrazivši žaljenje što je prostor u kojem se nalazi dečije odeljenje nedovoljno velik, a trebalo bi da bude najprostraniji.

Svetski dan knjige za decu se obeležava od 1967. godine na dan rodjenja poznatog danskog književnika Hansa Kristijana Andersena (1805-1875). Njegove priče su blistave, razumljive, bude maštu i lako mogu zaneti dete, jer je on sam umeo da mašta, uvidja razna čudesa i razmišlja kao deca.

"Čitav je svet pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarim", rekao je svojevremeno Andersen.

Kvalitet njegovih bajki je, izmedju ostalog, u tome što je uklopio poeziju u priču, unosio je nove motive, pisao bogatim, lakim i lepršavim jezikom, sa puno humora ispod kojeg se često mogu naći ozbiljni, tužni, ironični motivi iz kojih deca mogu učiti.

On potpisuje priče Olovni vojnik, Carevo novo odelo, Mala sirena, Mala princeza, Palčica, Ružno pače, Princeza na zrnu graška i druge bez kojih se odrastanje ne može zamisliti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: