“Srpski jezik sačinjavaju i tuđice“

Dekan Filološkog fakulteta Aleksandra Vraneš izjavila je da se "jezik čuva našom svešću i našom potrebom da ga imamo, a ne borbom protiv tuđica".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

16:43

Default images

U razgovoru povodom međunarodne konferencije "Kultura u dijalogu" koja će se održati na Filološkom fakultetu od 28. do 30. septembra, Vraneš je najavila i aktivnosti koje će započetu od 26. septembra obeležavanjem Dana jezika.

Na skupu koji će biti održan u Sali heroja na Filološkom fakultetu govoriće šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, profesor Ranko Bugarski, prodekan Filološkog na Beogradskom univerzitetu Zoran Paunović.

Ona je, na pitanje kako vidi "odbranu" srpskog jezika, istakla da "jezik može da prima strane uticaje ali je bitno da se moraju sačuvati njegova sintaksa i morfologija". Vraneš zastupa stav da su to faktori koji čuvaju "srpstvo jezika, ali ne i prihvatanje stranih reči koje su ušle u globalnu upotrebu jer to je potpuno normalno u savremenoj komunikaciji da se jezici prožimaju."

"Insistiranje na, navodnoj, čistoći jezika vodi negativnom kraju", navela je dekan fakulteta na kome se pored srpskog jezika i književnosti izučavaju još 33 strana jezika.

Ona je podsetila da postoji u svetu ideja o ugroženosti "malih" jezika i jezika nacionalnih manjina u sredinama gde dominira jezik najbrojnijeg naroda ali smatra da to neće biti slučaj - da ceo svet pređe da koristi samo engleski koji je danas "ligva franka".

Vraneš je citirala nemačkog pesnika i mislioca Franca Magnusa Encesbergera koji je izjavio da je uvek u istoriji bilo "imperijalnih jezika" i dok postoje imperije njihov jezik će biti veoma rasprostranjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: