Šta će biti sa "Prosvetom"?

Skupštinski Odbor za privatizaciju zatražio je od Agencije za privatizaciju da do naredne sednice dostavi predlog odluke u vezi sa privatizacijom "Prosvete".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

13:41

Default images

Nakon izrade predloga će se odlučiti šta će biti sa ovim izdavačkim preduzećem u kome već nekoliko meseci deo radnika štrajkuje i traži raskid ugovora o prodaji sa vlasnikom - firmom "Medija II".

U zahtevu nije precizirano kada će ta naredna sednica biti održana, ali je istaknuto da će to biti tek nakon što Agencija izanalizira dokumentaciju dostavljenu 22. jula, a kojom kupac "Prosvete" treba da dokaže da je ispunio postavljene zahteve Agencije - da isplati zarade zaposlenima i da ukloni hipoteke sa objekata "Prosvete", ali i da ispoštuje sve zadate obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Cvetković potvrdio je Odboru da je kupac do predviđenog roka (22. jul) dostavio veoma obimnu dokumentaciju i naglasio da je potrebno vreme da se ta dokumentacija pregleda, a nije isključio ni mogućnost da se traži dopuna od kupca, ukoliko neki od papira nedostaje.

On nije mogao tačno da precizira datum, odnosno rok do kada će Agencija za privatizaciju i njena Komisija za mere moći da pregledaju dokumentaciju i da daju određeni predlog za to šta će biti sa privatizacijom "Prosvete". Naglasio je, međutim, da bi "za dve nedelje trebalo da imamo jasnu sliku".

Sednici Odbora za privatizaciju prisustvovali su predstavnici sindikata "Prosvete" koji su tvrdili da kupac nije ispunio postavljene uslove, odnosno da nije isplatio doprinose radnicima u visini od 20 miliona dinara.

Na odboru je prisustvovao i direktor i suvlasnik "Prosvete" Dejan Pantović koji je izjavio da je kupac ispunio veći deo svojih ugovornih obaveza.

Prema njegovim rečima, od trenutka preuzimanja "Prosvete" uloženo je oko 1,5 miliona evra, obnovljeni su mnogi ugovori sa autorima, povećan je promet u knjižarama, a izmirene su i obaveze prema radnicima.

On je naglasio da je kupac nakon ulaska u firmu zatekao veće obaveze od onih navedenih u privatizacionoj dokumentaciji i naglasio da bi, da štrajk radnika "Prosvete" nije počeo, sve obaveze bile izmirene na vreme. Pantović je ukazao i da je štrajk naneo ogromnu štetu tom izdavačkom preduzeću.

Direktor "Prosvete" je rekao da je štrajk odavno izgubio socijalnu dimenziju i da je vođen nekim drugim, pre svega, materijalnim interesima ljudi koji su u štrajku.

Član odbora za privatizaciju Nikola Novaković izneo je ocenu da je u pomenutom slučaju "prevelik upliv politike i da nema nevinih" i da je upravo zbog toga potrebno da se donese razumna i odgovorna odluka koja će biti najbolja za "Prosvetu", ali i za njene zaposlene.

Savet za borbu protiv korupcije dostavio je juče Vladi Srbije izveštaj o privatizaciji Izdavačkog preduzeća "Prosveta" u kome se navodi da kupac ovog preduzeća, firma "Media II" iz Beograda, ne izvršava obaveze preuzete Ugovorom o prodaji kapitala.

Izveštaj je dostavljen i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Odboru za privatizaciju Skupštine Srbije.

Izdavačko preduzeće "Prosveta", putem tendera, prodato je 25. juna 2009. godine preduzeću "Medija II" u sastavu kompanije IPS, za 3,2 miliona evra.

Kupac se obavezao da će u "Prosvetu" uložiti najmanje 200.000 evra u naredne dve godine i prihvatio odredjene obaveze iz socijalnog programa, ali i da najmanje deset godina nastavi da se bavi izdavaštvom i da zadrži namenu knjižare "Geca Kon".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

23 h

Podeli: