Orhan Pamuk dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Turski pisac Orhan Pamuk, čije je delo „Zovem se Crveno“ u izdanju Geopoetike među najčitanijim knjigama u Srbiji, osvojio je Nobelovu nagradu za književnost za 2006. godinu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 13.10.2006.

16:10

Default images

Švedska Akademija saopštila je ime dobitnika zbunivši ovom odlukom pojedince koji su već najavljivali sirijskog pesnika Alija Ahmada Saida, poznatog kao Adonis, kao favorita za ovo priznanje.

Kao i ostale Nobelove nagrade, nagrada za književnost podrazumeva i ček na 10 miliona kruna.

Akademija je u saopštenju, povodom odluke da priznanje za književnost dodeli turskom piscu, navela “U potrazi za melanholičnom dušom njegovog rodnog grada, (Pamuk) je otkrio nove simbole sukoba i preplitanja kultura.

Pamuk je rekao da je odrastajući osetio prelaz sa tradicionalnog otomanskog okruženja ka više zapadnjački orijentisanom načinu života.

On je na ovu temu pisao i u svom prvom objavljenom romanu, porodičnoj hronici... koja u duhu Tomasa Mana prati razvoj porodice tokom tri generacije.“

Njegove knjige prevedene su na više jezika.

U Turskoj je protiv njega 2005. bio pokrenut sudski spor zbog toga što je govorio o ubijanju Jermena i Kurda u Turskoj tokom Prvog svetskog rata, ali je u međuvremenu oslobođen optužbi.

Naime, prema jednom članu Turskog krivičnog zakona zabranjeno je iznositi bilo kakve uvrede turskog nacionalnog identiteta, zbog čega je više pisca već imalo ozbiljnih problema.

Prošle godine Nobelovu nagradu za književnost je osvojio britanski dramski pisac Harold Pinter što je podstaklo optužbe da je Švedska Akademija antiamerički, levo orijentisana i politički nastrojena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: