Maler u filharmonijskom teatru

„Teatar u Filharmoniji“ – serija pozorišnih koncerata tokom kojih se čitaju pisma čuvenih kompozitora, nastavlja se u četvrtak, 23. februara, od 19h (Sala BGF).

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

13:08

Maler u filharmonijskom teatru
Foto: Marko Ðokoviæ / Beogradska filharmonija

Treći u nizu posvećen je Gustavu Maleru, a njegov portret rediteljski „iscrtava“ Gordan Matić. Dok Filharmoničari izvode odabrane stavove iz Malerovih simfonija, isečke iz života kompozitora i njegove fatalne ljubavi - Alme Maler, predstavljaju glumci Vladimir Aleksić i Tamara Krcunović.

Tokom pripreme komada o Maleru iz pisama, biografija i, naravno, kroz njegova dela, reditelj Gordan Matić je uvideo svu kompleksnost kompozitorove ličnosti: „Ako treba da se definiše i sažme njegova suština, onda su to dve reči: suprotnost i sukob. Kao da su sve vreme najmanje dva bića zatvorena u jedno telo“, smatra reditelj koji ove suprotnosti vidi kao ključne za nastajanje jedinstvenih muzičkih dela.

Istraživanje burnog života kompozitora i Alme Maler - jedinstvene ličnosti koja je obeležila jednu epohu, nudi novu perspektivu u uživanju i razumevanju Malerovih dela. Na ovom pozorišnom koncertu publika će u intimnom ambijentu filharmonijske sale slušati kamerne verzije Prve i Pete simfonija.

U „Teatru u Filharmoniji“ muzičari i glumci, spojeni uvek različitom rediteljskom rukom, stvaraju novi žanr koji spaja pozorišnu i muzičku umetnost. Koristeći korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, nastaje pozorišni koncert, novo delo koje se izvodi muzikom i rečima. Filharmonijska bina se ponovo pretvara u pozorišnu scenu 13. aprila, kada će u fokusu biti prepiska i muzika Roberta Šumana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: