Jugoslovenski šlageri, tvist, rok, Limunada i pop

„Druže direktore, zaista mi je drago što ćete mi biti saputnik.“

I Sputnjik, ako treba. Kad vi, Gabi, pevate, ja postajem vaš satelit. I Laika.“

Kultura

Izvor: Tatjana Skoèajiæ

Subota, 28.05.2016.

16:54

Jugoslovenski šlageri, tvist, rok, Limunada i pop
Foto: Mina Pišèeviæ

piše: Tatjana Skočajić

Ovako se lik Mije Aleksića, direktora preduzeća Jugošik u filmu „Ljubav i moda“, udvara Gabi Novak, zvezdi jugoslovenske pop scene šezdesetih godina. Nakon ovih laskavih reči, Gabi drugu direktoru na uvce počinje da peva jednu od svojih najlepših pesama: Ja voljela bih povjerenje steći/ Al’ ne vjerujem u sve slatke riječi/ No, ja bih ipak tako rado znala/ Da l’ je to ljubav ili samo šala. Opčinjenom Sputnjiku na kraju ne preostaje drugo osim da kaže: „Nije šalа.“

Nešto ranije, isti film započinje scenom u kojoj glavna junakinja, lepa studentkinja Sonja, i vrapcima na grani znana kao Beba Lončar, vozi vespu kroz centar Beograda. Karirana haljina, vetar u kosi, ozbiljan izraz lica, sunčan dan, poznata beogradska scenografija i lepršava melodija Bojana Adamiča, uz stih Jedna mala dama šeta uvek sama, učinili su ove kadrove alegorijom jednog vremena i kultnim filmskim uvodom domaće kinematografije. Sonja ne uspeva da stigne mnogo dalje od Trga Marksa i Engelsa, kada se sa njom na semaforu sudari holivudski zgodan tip i besno joj dobaci „Za vas je varjača, a ne motor! Vi, motorizovana šiziko!“.

U takvim scenama sadržana je esencija osećajnosti davnih pedesetih i šezdesetih godina. Lagani, nevešti humor, stidljiva ljubavna čežnja i koketiranje sa začecima kritike društva (pitanja položaja žena, na primer), odigrani su u pratnji bogato orkestriranih i grandioznih pesama. Muzika iz ere filma „Ljubav i moda“, ipak, odavno ne zaudara na naftalin. Različiti retro žanrovi već se neko vreme vraćaju u pop kulturu, muziku i u rokenrol: osnivaju se „tematski“ bendovi koji sviraju rokabili i šlagere, plesne škole širom sveta organizuju lindi hop i bugivugi radionice kojima prisustvuje sve veći broj ljudi, di-džejevi vrte singlice sa rokenrol raritetima na plesnim žurkama, a prodavnice „vintage“ odeće i obuće više nisu samo „second hand“ tipa. Taj globalni trend je, kao i većina ostalih, do nas stigao sa kojom godinom zakašnjenja. Međutim, otkrio je jedan biser savremene domaće pop scene.

VIS Limunada je bend osnovan skoro šezdeset godina nakon što je Laika lansirana u Zemljinu orbitu. Ipak, on iskusno spaja nekoliko muzičkih stilova koje vezujemo za tu epohu, što pokazuje njegov upravo objavljeni debi album. On će uspeti da prizove i razgaljenog Miju Aleksića koji čuči u vama, i koji ima tu čast da jedna Gabi Novak nežno peva samo za njegove uši, i Bebu Lončar obasjanu suncem.

Ono što Limunadu izdvaja iz mnoštva sličnih retro „koncepata“, pored žanrovske raznovrsnosti, jeste internacionalni karakter. Ona svira šlagere i rani rokenrol sa, beat, latino i surf primesama, na nekoliko jezika, a njen album vozi od Severne Amerike do Mediterana, za svega pola sata. Na njemu se nalaze četiri sjajne autorske pesme, dok većinu čine novi prepevi starih hitova. Limunada tu prati tradiciju popularne muzike stare Jugoslavije, u kojoj se većina mladih pevača i bendova probijala obradama američkih, britanskih, meksičkih, španskih i, ponajviše, italijanskih hitova. U brojnim slučajevima ti prepevi bili su smotani (i slatki), u nekima sasvim dostojni originala, a retki su uspevali da taj original i nadmaše. Iako nas iskustvo uči da bend kome su u fokusu obrade nema mnogo toga novog da kaže, Limunada pokazuje kako se može razviti autorski potencijal čak i kada se svira tuđa muzika. Pošto nekoliko njenih prepeva komotno možemo smestiti u poslednje dve grupe, na njih treba posebno načuljiti uši. „Dule Dule (on je fin)“ je obrada pesme „He’s so fine“ grupe Chiffons. Limunadin tekst je inspirisan originalnim, ali je i komičan: On je spor, kažu, malo smor/…On je mlak, ima nizak tlak, da bi na kraju neočekivano eksplodirao u bebidolovskim stihovima: Ja znam, ja znam i osećam/da biće divan i radostan dan. Ono što ovu pesmu čini posebnom jesu predivni ženski vokali i razuzdana završnica praćena saksofonom koji zvuči kao iz najlepših doo-wop melodija. A ako znamo da je ime Dule u stvari sjajna adaptacija usklika „do-lang“ iz originalne verzije, onda ćemo ovaj prepev definitivno smestiti u onu treću grupu. Chiffons su možda u nekim drugim pesmama nenadmašne, ali ovde je 1:0 za Limunadu.

„Be my baby“ je najveći hit još jednog ženskog benda, The Ronettes. To je jedna od onih pesama koje nam već pola veka iskaču iz frižidera, iz dosadnih reklama i ljigavih romantičnih komedija. Svirati je, po ko zna koji put, pa još u takvom prepevu kakav je Limunadin „Budi moja ljubav“ (O, daj mi tvoju ruku, daću ti srce svoje/ Neka se dive ljudi kad prođemo nas dvoje), meni je izgledalo kao veliki rizik. Međutim, čim je krenuo vokal, sve moje sumnje pale su u vodu. To je sirov, seksi alt, atipičan za muziku koju su nekada izvodili ženski bendovi. On daje pravu meru istrošenoj melodiji i tekstu na ivici patetike. Zahvaljujući njemu, dobili smo ni manje ni više nego savršenu „Be my baby“ na srpskom jeziku, u potpuno jednostavnoj i autentičnoj verziji, na kojoj bi nam pozavidele i The Detroit Cobras.
Foto: Ivan Nikoliæ i Milovan Iliæ
Limunada je pravi šlager-majstor i kada treba nanjušiti pesmu vrednu prepeva. „Kupili smo gramofon“ u originalu izvodi Trio Jeka, čest vokalni pratilac još jedne hrvatske zvezde iz šezdesetih, Meta Kolinsa ali ju je tek Limunadina verzija spasila od zaborava. Tekst je varijacija na klasične teme ranih šezdesetih, dolazak gramofona i rokenrol groznicu koja osvaja svet. Stihovi ovog prepeva (Od tada svi su se izmenili/ I traže najnovije ploče), na tragu su onih koje je nekada pevao Đuza (...i nove ploče svuda počeše da kruže/ Čak i bebe u ritmu plaču sad) u svojoj obradi „Kad rokenrol dođe u Trinidad“. Današnja retro groznica možda ne drma onako kako je to početkom šezdesetih činio rokenrol, ali joj tvistovi i rok, Limunada i pop pružaju svoj značajan doprinos. Uz VIS Limunadu se čini da nam dolaze bolji dani od onih o kojima je Đuza proročki pevao davne 1962. godine: Ma bolje rokenrol, jer nešto gore može snaći nas.

Apsolutni favoriti među autorskim pesmama su plesni hitovi. „Rame uz rame“ otvara album uz latino zvuk. Probajte da posle nje poslušate „La Bambu“, pa ćete videti zašto Limunadina gitara može da se pušta rame uz rame sa starim, zaraznim rifovima. „Pleši, pleši“, s druge strane, donosi najlepšu rečenicu na celom albumu: Pleši, pleši, pleši za spas. U njoj iza svakog ćoška vrebaju razne poznate pop melodije: i Peri Komo, i Kris Ajzak, i Lezli Fajst, i Ričard Holi, i Eva Braun, i božićni zvončići. Dakle, ima ovde za nekoga sve, za svakog ponešto. Limunadu, iz grupe sličnih bendova, izdvajaju sva mesta na kojima se ona poigrava sa tradicijom sladunjavih šlagera. Samo njeno ime sugeriše da je to poigravanje namerno. Da naglasimo za one sa jeftinijim ulaznicama, ako takvih uopšte ima, Limunada aludira na ono što se nekad smatralo lakim notama, pogodnim za jeftinu zabavu srednje klase na omladinskim igrankama i hotelskim terasama diljem raznih rivijera. Vremena su se, nažalost ili na sreću, promenila, pa nekadašnje lake note i stari rokenrol i festivalski hitovi, odsvirani danas, šalju neke nove poruke. Sam bend kaže da su motivi ljubavi, vedrine i bezbrižnosti u ovoj muzici danas njihov „izraz krizičkog osvrta na izazove svakodnevice“. O tome se može razmišljati, ali zahvaljujući Limunadi možemo jasno da vidimo u kakvoj su prednosti oni čija muzička interesovanja prevazilaze podelu na žanrove i godine. Limunada izbegava opšta mesta koja vrebaju ovakve bendove i pokazuje da nije dovoljno zalizati kosu, obući tufne ili zgrabiti kontrabas da bi se bilo autentičan a retro. Ima nečeg i u umeću igranja sa različitim stilovima i klišeima.
Foto: Mina Pišèeviæ
Ako ste sentimentalno vezani za svoju mladost, a pritom danas imate više od 50 godina, ili ako ste jugonostalgičar, Limunada će vas lako kupiti. To, srećom, nisu neophodni preduslovi da zavolite ovaj bend. Ako ste, na primer, odrastali uz dugogodišnje reprize zabavnog programa Radio-televizije Beograd, Limunadin album će vas naterati da se, k’o nekad u osam, zanjišete obraz uz obraz, odnosno, rame uz rame. Ako ste od onih za koje je Evrovizija nešto više od razmetljivih glasova praćenih dosadnom matricom, a beogradsko proleće za vas ne znači samo godišnje doba u našem glavnom gradu, Limunada će vas uveriti da nije sve tako crno. Ako volite da igrate, uz Limunadu ćete pokidati cipele. Ako vam je kod Vampira i njima sličnih bendova uvek nešto nedostajalo, a niste bili sigurni šta, sada ćete imati priliku da saznate. Ako ste radoznali štreber koji voli da otkriva novitete među starim pločama, bićete inspirisani da iskopate i preslušate sve moguće verzije nekog matorog hita. A ukoliko ste samo jedna obična, sentiš, romantična i zaljubljiva duša, a uz to imate dobar ukus, vi ste onda pravi srećnik. U tom slučaju, neće vam biti potrebne ni Gabi Novak, ni karirana haljina, ni vespa. Biće dovoljno da pustite ovaj album prvenac, pojačate zvučnike, pa da zagrme gromovi u glavi i probude motorizovanu šiziku u vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: