Kultura

Sreda, 25.02.2015.

08:06

Led Zeppelin: Novo izdanje albuma "Physical Graffiti"

Čuveni dvostruki album "Physical Graffiti" grupe Led Zeppelin iz 1975. godine, pojavio se danas u remasterizovanom, deluks izdanju koje sadrži i alternativne verzije pesama i neobjavljene koncertne snimke.

Izvor: Beta

Default images
Džimi Pejdž (Foto: Beta / AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

"Physical Graffiti" je poslednji u seriji šest albuma grupe Led Zeppelin koji se smatraju klasičnim. Na njemu se nalazi "Kashmir", šestominutna kompozicija koja uz "Stairway To Heaven" (1971) i "Whole Lotta Love" (1969) spada u najpoznatije pesme ovog hard rok benda.

Led Zeppelin, koji je prestao da postoji nakon smrti svog bubnjara Džona Bonema, 1980. godine, poslednjih godina objavljuje remasterizovana izdanja svojih albuma. Krenulo se od prvog albuma (1969), a sada je red došao na "Physical Graffiti". Projekat je pokrenuo gitarista Džimi Pejdž, koji je producirao sve albume Cepelina i remasterizovao sva njihova reizdanja na CD-u.

Pejdž se upustio u taj posao jer nije mogao da veruje koliko loše Led Zeppelin zvuče kad se slušaju sa MP3 plejera. Pejdž (71), ocenjuje AP, nije želeo da prihvati da će buduće generacije slušati Led Zeppelin u oštećenim, kompresovanim verzijama pesama koje umanjuju njihovu moć i osiromašuju paletu njihovog zvuka, pa je nekoliko godina posvetio remasterizovanju.

"Ceo ovaj proces remasterizovanja rezultat je slušanja Led Zeppelin u MP3 formatu. Skoro da zvuči kao da je neko brljao po master trakama i napravio stvarno užasavajuć miks. To prosto nije reprezentativno za ono što smo radili. Mnoge teksture nedostaju. Sva lepota Led cepelina i sva njegova atmosfera, ti instrumenti što uleću ovde i onde i preko onoga, sve je to potpuno uništeno", rekao je Pejdž nedavno.

Gitarista, koji svoju sedu kosu drži sakupljenu u rep, ubeđen je da će nove verzije pesama Led Zeppelin potrajati i da će se lako unapređivati u sledećim krugovima tehnoloških inovacija.

"Sada smo spremni za sve što može doći - čak i za digitalnu tehnologiju visoke rezolucije. A imamo i nove verzije na vinilu visokog kvaliteta, na CD-ima i u digitalnom formatu. Cilj ove vežbe je postignut", rekao je Pejdž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: