Pink Floyd - novi album posle 20 godina

Pink Floyd će objaviti novi studijski album ove godine, najavila je 5. jula putem tvitera Poli Samson, portparol legendarnog benda i supruga frontmenta i gitariste Dejvida Gilmura.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Beta, Tanjug

Nedelja, 06.07.2014.

13:59

Default images

"Album Pink Floyda će izaći u oktobru i zvaće se "The Endless River", a biće zasnovan na poslednjoj pesmi koju je napisao Rik Vrajt", navela je Samson.

Potvrda je došla i od Endija Džeksona dugogodišnjeg tehničara slavnog benda, koji je vest objavio na sajtu "Floydian Slip".

Pink Floyd su poslednji studijski album "The Division Bell" snimili upravo1994. godine, i na njemu su svirali Gilmor, Rajt i bubnjar Nik Mejson. Rajt je umro od raka 2008. godine u 65. godini.

U svojoj memoarskoj knjizi "Inside Out", Mejson je spominjao sesije iz 1994. i rekao da je ostalo dovoljno materijala za još jedan album.

Gilmor za ovu godinu planira luskuzno reizdanje "The Division Bell", ali kako ukazuje muzički sajt “Consequence Of Sound”, slavni gitarista po svoj prilici planira da ovaj događaj obeleži novim originalnim Pink Floyd izdanjem - prvim posle dvadeset godina. Njegov poslednji solo album bio je "On An Island" koji je izašao 2006. godine. Durga Mekbrum je na svojoj fejsbuk stranici potvrdila postojanje novog albuma i dodala da je ona učestvovala u njegovom snimanju, što je potkrepila i fotografijom u kojem se vidi kako Gilmor u studiju diriguje pratećim pevačicama, među kojima je i Mekbrum.

Prema njenim rečima, radi se zaista o instrumentalnom materijalu koji je snimljen sa Rajtom pre 20 godina, a koji među članovima bio poznat kao projekat "The Big Spliff".

"Od tada su Dejvid (Gilmor) i Nik (Mejson) uradili na tome još mnogo toga. To je isprva trebalo da bude potpuno instrumentalno izdanje, ali sam prošlog meseca uključena ja, i pevala sam na nekoliko stvari. Dejvid se na to nadovezao i snimio glavni vokal za najmanje jednu od tih pesama. To je upravo pesma čije je snimanje zabeleženo na ovoj fotografiji", napisala je Mek Brumova.

Za sada se još ne zna da li će na novom albumu učestvovati i basista Rodžer Voters, koji je napustio grupu 1985. godine. On se pomirio sa ostalim članovima 2005. godine, kada je s njima nastupio na festivalu “Live 8” u Londonu. Podsetimo, uoči svog prošlogodišnjeg nastupa u Beogradu, Voters je za B92 izjavio: "Bend je svoju priču završio sredinom devedesetih i ta priča neće imati nastavak. Gotovo je i tako će i ostati." Ceo intervju možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: