Svet 2

27.04.2024.

13:36

Medvedev zapretio Amerikancima: Naš odgovor neće biti manje bolan

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev najavio je da odgovor Moskve na konfiskovanje ruskih aktiva od strane Amerike može biti samo asimetričan, ali ne i manje bolan.

Izvor: B92

Medvedev zapretio Amerikancima: Naš odgovor neće biti manje bolan
Profimedia

Podeli:

"Što se tiče našeg odgovora na američki zakon o konfiskaciji ruske imovine.

Očigledno je da na ovaj bezobrazluk SAD o besramnoj krađi naših dragocenosti nećemo moći da damo potpuno simetričan odgovor. Razlog je jasan – mi nemamo značajnu količinu imovine američke vlade, uključujući američki novac, prava i drugu imovinu.

Dakle, odgovor može biti samo asimetričan. Uzgred, nije činjenica da će biti manje bolno. Reč je o zapleni, na primer sudskom odlukom, na imovinu privatnih lica koja se nalaze u jurisdikciji Rusije (novac, nekretnine i pokretna imovina u naturi, imovinska prava). Da, ovo je složena priča, pošto su ti pojedinci obično delovali kao investitori u rusku ekonomiju. A mi smo im garantovali nepovredivost prava privatne svojine. Ali desilo se neočekivano – njihova država nam je objavila hibridni rat, uključujući pravni i sudski rat. Stvorila je mehanizam za nezakonito prisvajanje ruskih vrednosti, što je potpuno suprotno međunarodnom i našem nacionalnom pravu. Na ovo treba odgovoriti. I u izvesnom smislu je u našem zakonodavstvu. To su takozvane retorzije. Umetnost. 1194 Građanskog zakonika Ruske Federacije kaže: „Vlada Ruske Federacije može uspostaviti recipročna ograničenja (retorzije) u odnosu na imovinska i lična neimovinska prava građana i pravnih lica onih država koje imaju posebna ograničenja za imovinska i lična neimovinska prava ruskih građana i pravnih lica“. Ovo pravilo treba proširiti, jer je konfiskacija naše imovine prestanak imovinskih prava. To znači da naša norma treba da predvidi ne samo ograničenje prava stranih lica, već i njihovo prestanak, kako bi se u korist ruske države, ruskih pravnih i fizičkih lica moglo oduzeti na imovini stranih lica. pravna lica iz neprijateljskih zemalja. To će zahtevati određenu korekciju ruskog građanskog zakonodavstva.

Ali Amerika i Amerikanci moraju da plate za svoje zločinačke odluke", napisao je Medvedev na Telegramu. 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: