Muzikom Bitlsa otvoren 14. GAF

Uz zvuke pesama sa kultnog albuma „Please, Please Me“ koji je pre pola veka snimio legendarni sastav „The Beatles“ 12. marta u beogradskom Domu sindikata otvoren je Gitar Art Festival.

Kultura

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ, B92

Utorak, 12.03.2013.

23:06

Default images

U svojevrsni vremeplov sa originalnim kostimima, dobro poznatim melodijama i rečima svima znanih pesama, publika u dvorani Doma sindikata zagazila je na dva sata u nezaboravne šezdesete godine prošlog veka, kada je Bitlmanija zahvatila svet.

Četrnaesto po redu izdanje festivala, sa polučasovnim zakašnjenjem, otvorio je državni sekretar ministarstva kulture Miroslav Tasić prema čijim rečima festivali predstavljaju tihu diplomatiju koja nas upoznaje sa različitim kulturama. Hvaleći slavna vremena dvorane Doma sindikata, on je najavio pokretanje međunarodnog projekta restauracije velikih orgulja, kojom će ova dvorana ponovo postati centar umetnosti.

Publiku je pozdravio i poznati grčki klasični gitarista i pedagog, umetnički direktor festivala Kostas Kociolis, koji je sa guadačkim kvartetom „Dušan Skovran“ prvi otvorio muzičku kutiju Bitlsa. Uz elegične izvedbe pesama „Eleanor Rigby“, „Penny Lane“ i „Yesterday“, Kociolis je pokazao kako numere BItlsa sa neverovatnom lakoćom mogu postati deo bilo kog „klasičnog“ opusa. To je sredinom večeri potvrdio i Kornelije Kovač izvodeći hitove Bitlsa sa svojim triom.

Voditeljsko – pevački par činili su glumica Ana Sofrenović i muzičar Dejan Cukić, čije je raskošno poznavanje „istorije po Bitlsima“ dolazilo do izražaja u svakoj najavi. Za njega, kako kaže, detinjstvo počinje mamom, tatom i Bitlsima, a istoriju rokenrola čine koncerti Roling Stonsa i albumi, naravno, Bitlsa.
Beta/Vladimir Milovanoviæ
Autentične zvuke prošlog veka donela je grupa „The Bestbeat“ pa je tako i Beograd konačno doživeo, bar na kratko, magiju nastupa liverpulskih buba. Damjan Dašić kao Pol Makartni, Aleksandar Eraković kao Džon Lenon, Marko Ćalić u ulozi Džordža Harisona i Vitomir Milićević za bubnjevima, baš kao nekada Ringo Star, doveli su Bitlse u naš grad, sa „pola veka zakašnjenja“. Zanimljivo je da je najtiražniji američki magazin „Newsweek“ u specijalnom izdanju povodom pola veka od izdavanja prvog singla Bitlsa „Love Me Do“, svrstao „The Bestbeat“ među trideset najboljih Bitls tribjut bendova na svetu.

U originalnim kostimima, sa prepoznatljivim frizurama i britanskim akcentom, započeli su nastup pesmom „Please, Please Me“, da bi potom izvodili hitove „I Want to Hold Your Hand“, „Twist and Shout“, „Can't Buy Me Love“, „I Feel Fine“, „Help“...

Nakon polučasovne plovidbe na talasima originalnog zvuka Bitlsa, publika je potom uživala u hitovima koje su izvodili Kiki Lesendrić i Piloti. Njihov izbor bile su pesme „While My Guitar Gently Weeping“ i „Don't Let Me Down“, koje su sa Bitlsima svojevremeno svirali Erik Klepton i Bili Preston, jedina dva muzičara koja su imala privilegiju da sviraju i sa Bitlsima i sa Stonsima.

Autorski vrhunac večeri sopstvenim pečatom utisnutim u poznate hitove postigli su Vlatko Stefanovski i Vasil Hadžimanov u magičnoj izvedbi magične pesme „Strawberry Fields Forewer“, da bi potom sa njima u džez maniru Bisera Veletanlić izvela ljubavnu odu „And I Love Him“. Nadahnutu interpretaciju pesme „Here, There and Everywhere“ pružila je Aleksandra Kovač, koja je u pratnji Ivana Aksentijevića na klaviru i hora Beogradski glas izvela i hit „Get back“. Svoj Bitls-trenutak imao je i Dado Topić sa bendom „Time After Time“, kao i Neno Belan koji je osvojio srca dama izvedbom čuvene „All My Loving“. Ani Sofrenović pripala je čast da svojim specifičnim vokalom dočara pesme „Acros the Universe“ i „Imagine“, dok je Dejan Cukić izveo hit „In My Life“, pesmu koju je časopis „Mojo“ proglasio najboljom pesmom svih vremena.

Rokenrol žurka završena je u kostimama nalik onima u kojima su Bitlsi pozirali za omot čuvenog albuma „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“. „The Bestbit“ je još jednom izveo niz pesama, privodeći plovidbu kraju hitom „Hey Jude“ uz pomoć Cukića. Tek nakon više od dva sata publika je, čast ranijim izuzecima, hrabro ustala sa sedišta i uz ples, aplauze i po koji krik, pozdravila Bitls-reprezentaciju.

Koncert je označio i početak manifestacije „The Beatles On“ koja je deo ovogodišnjeg Gitar Art festivala. Zaljubljenici u Bitlse narednih dana tako će moći da uživaju o brojnim izložbama, filmovima i predavanjima, a Beograd će ugostiti i deo dvojca „The Fool“ koji je zaslužan za vizuelni identitet Bitlsa.

Gitar Art festival održava se do 17. marta, a okupiće sto osamdeset gitarista iz trineast zemalja. Kao najveća zvezda najavljena je flamenko diva Konča Buika koja će u Sava centru nastupiti u subotu, 16. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: