Đuričić: Menjajmo se uz bubnjeve

„Moramo svetu pokazati da se menjamo i da smo se promenili i to uz bubanj. Bombama su nas menjali ali nisu uspeli“, izjavio je 14. februara muzičar Dragoljub Đuričić u emisiji „Hoću da znam" televizije B92.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

10:24

Default images

Tridesetak bubnjara iz zemlje i regiona, predvođeni Dragoljubom Đuričićem, održali su 13. februara koncert u Ateljeu 212 i proglasili taj datum Danom bubnjara.

„Napravili smo koncert svih bubnjara. Takva reprezentacija bubnjara retko se može videti na sceni. Posebno hvala Garabetu Tavitjanu jer je došao da uveliča ovaj dan. Kad god nisam znao gde ću da sviram, on mi je pomagao sa grupom Leb i sol gde smo se smenjivali godinama”, kazao je Đuričić u emisiji Nataše Odalović.

Ovaj koncert bio je svojevrstan poklon Ateleju 212 jer je, kako tvrdi bubnjar, u bifeu tog pozorišta proveo najlepše godine života. Upravo je na tom mestu održao koncert pre deceniju i po, pokrenuvši tako mnoge stvari u svom životu, ali i brojne promene u Srbiji. Uprkos tome, on ističe da okupljanje bubnjara nije imalo nikakvu političku simboliku.

„Moj sinoćnji koncert je bio čista umetnost, sa ciljem da okupim svoje prijatelje i da se družimo“, objasnio je Đuričić, dodajući da nikada nije imao publiku koja je tako divno svirala, ali ni muzičare koji su bili tako različitih uzrasta.

Sa svojim bubnjevima Đuričić je svojevremeno bio maskota demokratskih promena u Srbiji. Osvrćući se na taj period, danas ističe da ni tada a ni sada nije imao želju da se bavi politikom jer njegov karakter tu ulogu ne bi mogao da podnese.

„Već šestog oktobra imao sam palice koje su izdržale toliko dobošarenje. Tada sam rekao – evo vam ove dve palice, možete ih uramiti a možete i potpiriti vatru njima. Tu je moja priča završena.“

Kako objašnjava, to je bilo vreme nade i verovanja, a danas je situacija vidno drugačija.

„Danas nam mnogi sole pamet, a gde god pogledate – cap – politika. Političari su najnaturenija populacija u medijima“, smatra Đuričić. On zamera i brojnim intelektualcima koji su se povukli pa ne dobijaju više dovoljno prostora da dignu svoj glas.

„Moramo svetu pokazati da se menjamo i da smo se promenili i to uz bubanj. Bombama su nas menjali ali nisu uspeli“, tvrdi Đuričić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: