Fascinantni Grinderman i Portishead

Poslednje, četvrto, veče 12. Exita obeležili su fantastičnim koncertima najveće zvezde nedeljnog programa, Portishead i Grinderman. Uz njih zapaženi su bili i Big Audio Dynamite, Partibrejkers, Disciplin A Kitschme...Za četiri dana Petrovaradinskom tvrđavom promarširalo je više od 170.000 ljudi.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 10.07.2011.

21:43

Default images

I ovoga puta koncertni dan na Petrovaradinu počeo je po jakom suncu i pred izuzetno malobrojnom publikom. Situacija, što se brojnosti tiče, počela je da se popravlja na polovini odličnog nastupa Big Audio Dynamite, da bi već tokom koncerta Disciplin A Kitschme bilo očigledno da će za vreme nastupa glavnih atrakcija večeri - Portishead i Grindermana - prostor ispred Glavne bine biti maksimalno ispunjen.

Prvim taktovima nastupa benda E-Play iz Beograda na Exitovoj glavnoj bini počelo je poslednje veče festivala, koji će se završiti u ranim jutarnjim časovima. Zvezde večeri su Portishead i Grinderman. Portishead su nezahvalni zadatak da, posle Koje i drugova, svojim meditativno-eksperimentalnim muzičko-glasovnim kolažima zadrže pažnju raspoložene publike odradili maestralno. Posle njih na binu izašli su Nick Cave i njegov Grinderman, koji su doslovno "pokidali". Cave je kao tinejdžer trčao i skakao po bini sa gitarom u rukama i prava je šteta što koncert nije duže trajao...
Big Audio Dynamite - Foto Milovan Milenkoviæ (exitfest.org)
E-Play je nastup počeo po rasporedu u 18.45h iako publika još nije u velikom broju pristigla na plato ispred bine zbog velike vrućine i temperatura koje se sva četiri dana festivala kreću blizu četrdesetog podeoka Celzijusove skale.

Nakon E-Playa na binu je izašao Big audio Dynamite, bend koji je osnovao Mik Džons (Mick Jones), bivši gitarista i pevač legendarnog britanskog benda "Kleš" (The Clash).

Publika, koja je polako pristigla na Mejn stejdž, sjajno je reagovala kada je Mik izašao na binu i pozdravila ga ogromnim aplauzom, a nastup je počeo energično - fanovi su imali priliku da čuju i pesme "C'mon Every Beatbox", "B.A.D", "e=mc2", "A party"... Iz publike su povremeno čuli pozivi da bend odsvira neke do najvećih Klešovih hitova, kao što je "London Calling".
Disciplin A Kitschme - Foto Milovan Milenkoviæ (exitfest.org)
Sledeći na Main Stage izašli su Koja i Disciplin A Kitschme, koji su - možda inspirisani koncertom BAD-a i prisustvom Mika Džonsa - odsvirali brzo, jako, energično i direktno i pripremili pravu atmfosferu za zvezde večeri - bristolski Portishead i Grinderman predvođen Nikom Kejvom (Nick Cave). Koja, u svojoj neuništivoj kožnoj jakni, i prijatelji svirali su, između ostalih pesama i novije hitove: "Čoveka koji ne nosi sat", "Društvenu mrežu"...

Bez ijednog minuta kašnjenja, tačno u 22.30h na glavnoj Exitovoj bini počeo je koncert benda Portishead, koji je među glavnim zvezdama festivala. Publika je prve taktove nastupa pozdravila gromoglasnim aplauzom, a pevačica Bet Gibons (Beth Gibbons) je svojim fenomenalnim glasom sasvim jasno dočarala mračnu atmosferu najvećih hitova benda. Šest muzičara (glas, dve gitare, bas, klavijature, semplovi, dva bubnja...) svirali su 80 minuta i u stanje transa publiku su doveli za vreme najvećih hitova - "Sour Times", "Glory Box", "Roads", a ništa slabija reakcija nije bila ni na "Machine Gun"... Po završetku koncerta Bet je sišla u publiku i srdačno se pozdravljala s celim prvim redom.

Potpuno drugačiji ugođaj publici, a ispred Main Stagea bilo je više od 15.000 ljudi, priredio je Nick Cave sa Grindermanom, koji čine njegovi dugogodišnji saradnici Warren Ellis, Martyn Casey i Jim Sclavunos. U nešto više od sat vremena (uz jedan bis) Cave je vratio i sebe i publiku u vreme kada je muzika zaista bila sposobna da "promeni svet"... Cave je tokom koncerta često silazio u publiku, jednom prilikom tokom tih avantura ostao je bez kaiša, drugom je na poklon dobio crveni brushalter. Bila je to muška, sirova i čista svirka, bez šminke i vizuelnih pomagala. Cave je svirao gitaru, a povremeno i klavijature, sve vreme je skakao, bacao mikrofon i izazivao redare. Warren Ellis je još jednom pokazao zašto je već godinama najbliži saradnik St. Nicku - svirao je gitaru i violinu, a njegovo vrištanje često je bilo i ključni instrument na brojnim pesmama... Publika je imala priliku da čuje "No Pussy Blues", "Heathen Child", "Honeybee", "Grinderman"...
Foto: Beta
Sjajna iskustva sa Suba bine su nastupi bendova Kanda Kodža i Nebojša, Jaro, Gari, Lega i zabavnog DJ-a koji sebe zove Jonty Skrufff.

Happynovisad je svojom muzikom praćenom fenomenalnim efektima zadivio Nosaj Thing, a Photek ga je pratio u stopu. Sintetičku Elektranu plastičnim šarmom bojili su Mikrofisch, Futurecop! i Marsheaux.

Tokom poslednje večeri festivala na Fusion bini nastupili su i Ola Horhe i Multietnička atrakcija, koji su potpisnici Exit label-a i čija izdanja obožavaoci mogu besplatno preuzeti na sajtu festivala www.exitfest.org , a pred punom binom nastupili su i miljenici domaće publike Partibrejkers.

U tri sata Fusion binu za ovu godinu zatvorili su Laibach, a iako je ovaj bend već svirao na Exitu, koncert je ispratilo više hiljada obožavalaca ovog nesvakidašnjeg benda koji je još jednom opravdao svoju reputaciju.

U tri časa na Exitovoj Dance areni nastupio je producent, dj i glumac iz Berlina Paul Kalkbrener, koji je u toku dana na konferenciji za novinare najavio novi album "Icke Wieder" i rekao da ga njegovi obožavaoci mogu očekivati za mesec dana.

Dance arenu, a i celokupan festival, u pola sedam ujutru je tradicionalno zatvorio Marko Nastić, zajedno sa Dejanom Milićevićem i Markom Milosavljevićem. Ovo je bio poslednji program na ovogodišnjem Exitu.
Grinderman Foto: exit photo team
Na Explosive bini, namenjenoj ljubiteljima tvrdog gitarskog zvuka, tokom večeri je nastupio i dugo očekivani nemački metal bend Kreator. Na prostor ispred bine bilo je nemoguće ući pred sam nastup benda, a pevač Miland Petrozza više puta se zahvalio na podršci.

Na Exit Music Live bini ponovo je nastupio bend Darkwood Dub, koji je nastup imao i prvog dana na Glavnoj bini, ali je posećenost koncerta bila ponovo toliko velika da su organizatori morali da zatvore ulaz u prostor ispred bine zbog malog kapaciteta.

Jedna od najposećenijih bina i ove godine bila je Positive Vibrations Stage, odnosno bina na kojoj se puštala rege muzika.

Dvanaesti Exit festival u Novom Sadu počeo je u četvrtak 7. jula, a na njemu je, do ranih jutarnjih časova u ponedeljak, nastupilo oko 600 izvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: