Izložba Gordane Tomić "Pravi mač" u Progresu

Pre još jedne izložbe u Njujorku, slikarka Gordana Tomić će svoja nova dela, prvo pokazati beogradskoj publici i to na izložbi “Pravi mač” od 18. do 24. maja u galeriji Progres u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.05.2015.

13:32

Default images

Kroz postavku izložbe, premijerno će biti predstavljen i ciklu s slika spiritualne umetnosti – Spirituali, koji je inspirisan životnim delom Mijamoto Musašija i učenjem Gordaninog mentora Slobodana Tomanovića, svetski priznatog slikara i zen filosofa iz Holandije.

Sveukupnost ove izložbe demonstira selekciju iz četiri ciklusa slika i Gordanin raznoliki i plodni slikarski opus, ali i njen pristup umetnosti, te otuda naziv Pravi mač (shin - ken), što se u savremenom tumačenju sa japanskog jezika metaforički prevodi kao stav kranje ozbiljnosti.

U ponedeljak, 18.maja u 20 časova, izožba Pravi mač će početi VIP otvaranjem, zatvorenog tipa. Izložbu otvara pesnik Dragan Jovanović Danilov, a likovni kritičar Dejan Đorić je recenzent zvaničnog kataloga izložbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: