Martin Skorseze: Ovo je jezivo vreme za svet

Primajući priznanje u Irskoj, Oskarom ovenčani režiser Martin Skorseze izjavio je da ga poslednja dešavanja u svetu podsećaju na godine koje su vodile ka Drugom svetskom ratu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

08:55

Martin Skorseze: Ovo je jezivo vreme za svet

"S obzirom na to da sam fasciniran istorijom, čitam koliko mogu. Današnje vreme me podseća na kasne dvadesete, tridesete godine prošlog veka i čudi me kako takve stvari mogu da se dešavaju u ovo vreme. Ovo je jezivo vreme", poručio je publici u Triniti koledžu u Dablinu.

Govoreći o jačanju globalnog terorizma, Skorseze je izjavio da je u vremenu nakon invazije na Irak u 2003. "stvoreno hiljade i hiljade Trevisa Biklsa".

"Oni nemaju šta da izgube", rekao je.

Bikls , depresivni samac - protagonista klasičnog trilera iz 1976. godine "Taksista", izabrao je nasilje iz gađenja prema "dekadenciji i ljigavosti" koja ga, po njegovom mišljenju, okružuje.

Skorseze je doputovao u Dablin da primi zlatnu medalju filozofskog društva Triniti koledža. Reditelj je izjavio da je to "velika čast" i da je "iznenađen i dirnut" nagradom.

Među bivšim dobitnicima nagrade su nekadašnji američki potpredsednik Džo Bajden, Al Paćino, Tim Kuk i dejm Helen Miren, prenose novine Belfast Telegraf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: