Glumci: Za državu smo nevidljivi

Novoosnovano Udruženje glumaca Srbije traži promenu Zakona o autorskim pravima. Umetnici tvrde da emiteri zarađuju milione evra dok oni žive u siromaštvu.

Kultura

Izvor: Izvor: Novosti Autori: D. MILjKOVIÆ - R. RADOSAVLjEVIÆ

Četvrtak, 28.08.2014.

09:14

Default images

Država i zakon nas samo čuju ali nas ne vide, što je neprihvatljivo i apsurdno, poruka je glumca Nikole Đurička koju je uputio javnosti u ime novoosnovanog Udruženja glumaca Srbije, nakon okruglog stola na temu „Kako ostvariti minimum prava koja vraćaju dostojanstvo glumačkoj profesiji“, koji je organizovan na festivalu u Nišu, pišu Novosti.

Javno otvaranje pitanja kakva je danas društvena pozicija „izvođača umetničkih radova“, koje je ove godine dobilo mesto u pratećem programu festivala, okupilo je brojne predstavnike esnafa, i po rečima Đurička, Udruženje glumaca Srbije, čiji je predsednik, nastaviće da se bori za svoje ciljeve:

- Zakon o autorskim i srodnim pravima mora da se promeni kako bi se glumcima obezbedilo pravo na naknadu za emitovanje i reemitovanje ostvarenja u kojima su igrali. I mada je Zavod za intelektualnu svojinu odbio naš zahtev da kao interpretatori naplaćujemo svoj rad, filmski radnici neće odustati od svoje borbe, jer su to pravo pre dvadesetak godina imali i ostvarivali.

Kako je istakao, to je pravo koje ne može zavisiti od volje emitera, nego je trajno, i bilo je na snazi 70 godina:

- Moja baka Tomatija Đuričko bila je glumica, i znam da nas je tetka, koja je bila naslednik njenih prava, svaki put vodila na ćevape kad bi se emitovala repriza nekog filma u kome igra. Znam, takođe, da Miodrag Petrović Čkalja nije imao para za lekove, dok je na raznim televizijama po ko zna koji put išla repriza njegovih „Kamiondžija“. Zato zakon o autorskim i srodnim pravima, koji dozvoljava samo primanje naknade za emitovanje i reemitovanje tonskog, ali ne i videosnimka mora što pre da se promeni, da i glumci, kao i muzičari, dobijaju određeni iznos od svakog emitovanja dela u kome učestvuju. Moćni emiteri i medijski magnati u tome bi mogli da nas zaustave, pošto bi naknade za emitovanja i repriziranja trebalo da plaćaju isključivo oni - izjavio je Đuričko.

Reditelj Srđan Dragojević, koji je i poslanik SPS u Skupštini Srbije, rekao je da je u interesu države da se što pre pozabavi ovim pitanjem, i da glumcima omogući dostojanstven život i starost:

- Umesto što država plaća nacionalne penzije iz svog budžeta, ovde je poenta da natera emitere da plaćaju nešto što se svuda u svetu mora platiti. Na naš račun medijski tajkuni koji se baškare u svojim jahtama zarađuju desetine miliona evra, i zato sigurno neće biti lako promeniti važeću regulativu, jer se oni lobiranjem neprestano bore protiv promene zakona. Njima se svakako više isplati da plate nekoliko stotina hiljada evra za lobiranje, nego da godišnje plaćaju glumcima više miliona evra na ime autorskih prava - rekao je Dragojević, ističući da su emiteri filmskim interpretatorima i autorima u poslednjih dvadesetak godina uskratili sumu koja se meri milionima, a koju su oni pošteno zaradili svojim radom:

- Upravo se te serije i filmovi koji se repriziraju, i mere milionima gledalaca. Polovina svih glumaca, reditelja i ostalih filmskih radnika su oni koji imaju status slobodnih umetnika, i osuđeni su da primaju minimalne penzije. Njihov status bi mogao da se popravi naplatom naknada za emitovanja i repriziranja, što im po svemu pripada, i to ne bi plaćala država, već emiteri - zaključio je Dragojević.

Glumac Srđan Žika Todorović apsurdnost Zakona o autorskim pravima objasnio je na sopstvenom primeru - on dobija nadoknadu za svako reemitovanje muzike grupe „Ekatarina Velika“ u kojoj je svirao, ali ne i za neprekidne reprize mnogobrojnih filmova i serija u kojima igra. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: