Devetnaesti FAF otkriva svoje adute

Devetnaesti festival autorskog filma održaće se ove godine od 28. novembra do 3. decembra u Beogradu, a publiku očekuje presek najzanimljivijih autorskih ostvarenja koja su već osvojila festivalsku publiku širom sveta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2013.

15:27

Default images

Program festivala, koji tradicionalno prikazuje najbolja ostvarenja umetničkog filma iz celog sveta i favorite prestižnih svetskih filmskih festivala, ove godine čini 16 ostvarenja. Deset ostvarenja je u selekciji za priznanje „Aleksandar Saša Petrović“, nagradu za najbolji film festivala, koju dodeljuje međunarodni žiri Festivala autorskog filma.

Glavni program ovogodišnjeg FAF-a predvode filmovi koji su osvojili nagrade za najbolja ostvarenja na filmskim festivalima u Berlinu i Veneciji.

Festival 28. novembra svečano otvara dobitnik „Zlatnog lava“ u Veneciji, italijansko ostvarenje „Sveti GRA“. Ovaj dokumentarac pripoveda o modernom Rimu i njegovim stanovnicima kroz priču o auto-putu GRA (Grande Raccordo Annulare), koji okružuje grad. „Sveti GRA“ je prvi dokumentarni film koji je osvojio glavnu nagradu Venecijanskog festivala u istoriji i prvi italijanski film pobednik festivala nakon 15 godina. Reditelj filma je Đanfranko Rozi, autor poznat i kao producent, direktor fotografije i scenarista.
Sveti GRA
Rumunski film „Uloga deteta“ reditelja Kalina Petera Necera, priča o majci koja podmićivanjem i povlačenjem veza pokušava da spase svog letargičnog sina od zatvorske kazne, nakon što je, u saobraćajnoj nesreći, automobilom usmrtio dete, nagrađen je „Zlatnim medvedom“ na filmskom festivalu u Berlinu.

Festival autorskog filma predstaviće nekoliko ostvarenja koja su na filmskom festivalu u Kanu osvojila važne nagrade – „Zlatnu kameru“, nagradu za najbolju režiju, scenario, najbolju glumicu i nagradu Ekumenskog žirija.

Među tim ostvarenjima je novi film miljenika festivalske publike, iranskog reditelja Ašgara Farhadija. Farhadi je dobitnik „Oskara“ za najbolji strani film i „Zlatnog medveda“ 2011. godine za ostvarenje „Razvod: Nader i Simin“, koji je bio jedan od najgledanijih filmova 17. festivala autorskog filma. Njegov novi film „Prošlost“ nagrađen je priznanjem za najbolju glumicu i priznanjem Ekumenskog žirija na ovogodišnjem festivalu u Kanu, kao i nagradom publike na filmskom festivalu u Oslu.
Dodir greha
Festival autorskog filma već tradicionalno domaću publiku upoznaje sa dobitnicima „Zlatne kamere“ Kanskog filmskog festivala, najboljim rediteljima – debitantima. Ove godine to priznanje pripalo je singapurskom reditelju Antoniju Čenu za film „Ilo Ilo“, porodičnu priču inspirisanu mnogobrojnom azijskom decom koja žude za pažnjom dok su im roditelji prezauzeti poslom, trudeći se da očuvaju viši životni standard. Ovaj film dobio je nagradu za najboljeg debitanta i na filmskom festivalu u Londonu.

Domaća publika dobro poznaje kineskog reditelja i dobitnika „Zlatnog lava“, Đangkea Đaa (njegovi filmovi, između ostalih „Grad 24“ i „Mrtva priroda“, prikazani su na FEST-u), a ove godine na festivalu će biti prikazan njegov film „Dodir greha“, nagrađen u Kanu za najbolji scenario. „Dodir greha“ istražuje ekstremne posledice korupcije, pohlepe, bednih uslova života i rada, kao i druge brojne društvene probleme sa kojima se danas suočava Kina, ali i ceo svet. Amat Eskalante (Krv, Bitange), bliski prijatelj i saradnik meksičkog reditelja Karlosa Rejgadasa, ove godine nagrađen je u Kanu za najbolju režiju za film „Heli“, priču o društvu u kome caruju endemsko nasilje i institucionalizovano bezakonje i korupcija.

Prateći program 19. FAF-a odvija se u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i Domu omladine Beograda. U Kinoteci će publika imati prilike da vidi „Omaž Mirku Kovaču“, program sastavljen od filmova za koje je scenario pisao ovaj nedavno preminuli velikan domaće književnosti.

U okviru programa „Autori predstavljaju“ biće predstavljena ostvarenja autora iz Srbije i regiona iz aktuelne ovogodišnje produkcije, žanrovski veoma raznovrsna, ali obeležena izuzetnim autorskim pečatom.

Program „Životi pesnika“ posvećen je filmskim ostvarenjima koja govore o drugoj važnoj umetnosti – pisanju i piscima. Kao i svake godine, Festival autorskog filma predstavlja zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja. Triler „Država“ rediteljke Jelene Marković, za koji je scenario pisao Saša Radojević, biće prikazan u Dvorani Kulturnog centra u programu „Autori predstavljaju“. U Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazan dokumentarni film Igora Toholja „Šta nedostaje na ovoj slici?“, priča o naselju na Fruškoj gori i suočavanju njegovih stanovnika sa promenama.

Prodaja ulaznica za 19. FAF počinje 15. novembra na blagajnama bioskopa u kojima se festival održava. Informacije o programu postoje na sajtu festivala, a festivalske vesti je moguće pratiti i na nalogu na Fejsbuku i Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: