Hoćete li, molimo vas, gledati našu seriju?

Od 23. do 29. septembra na američkim televizijskim kanalima biće premijerno prikazane prve epizode čak 12 novih serija. Stoga nije ni čudo što su televizije očajne u pokušaju da nametnu svoj proizvod gledaocima.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Newyork Times

Ponedeljak, 23.09.2013.

19:54

Default images

Ukoliko budete imali sreće da poslednje septembarske dane provedete u šetnji Menhetnom, nemojte se začuditi ako vas presretne kakvo bezglavo stvorenje. Reč je zapravo o Bezglavom jahaču, junaku nove Foksove serije “Sleepy Hollow”.

To je samo jedna od serija koje ove jeseni kreću u pohod na male ekrane. Ako je verovati Njujork Tajmsu, narednih sedmica na američke televizije stiže čak 28 novih serija! Tome dodajte i još nekoliko televizijskih šou programa... Zbog toga Bezglavi jahač nema ni malo lak posao. Treba animirati toliko ljudi da gledaju baš “Sleepy Hollow”!

“Teže nam je nego ikada”, tvrdi Džordž Švajcer, predsednik marketing grupe televizijske mreže CBS u razgovoru za Njujork Tajms. Švajcer već dve godine radi na promociji novih televizijskih serija. Uprkos tome što televizija ulazi u novu zlatnu eru igranog programa, njegov posao sve je teži jer je i ponuda sve veća.

Situacija je svakako teža jer televizijske mreže svakog septembra uvode gomilu novog programa koji treba da se izbori za svoje mesto pod sunce sa već popularnim, i veoma kvalitetnim sadržajem.

“To je iscrpljujuće i veoma je skupo promovisati serijske programe”, tvrdi Džo Irli, jedan od izvršnih direktora mreže Foks. Iako nijedan od sagovornika Njujork Tajmsa nije želeo da otkrije koji su aduti njihovih mreža, dovoljno je pogledati reklamni svet i videti da se najviše novca ulaže u sledeće serije: “The Millers” (CBS), “Trophy Wife” (ABC), “Junior MasterChef ” (Foks) i “Ironside” (NBC).

Promocija serija odavno se preselila sa malih ekrana i stranica dnevne štampe u realni svet, pa nas na svakom ćošku bombarduju najrazličitiji marketinški trikovi. Foks je recimo sa promocijom novih proizvoda počeo pre nekoliko sedmica, “poklanjajući” svojim gledaocima putem interneta inserte iz svojih serija kako bi ispitali njihovo mišljenje.

Za serije kao što su “Dads”, “Brooklyn Nine-Nine” i “Sleepy Hollow”, to je bio odličan potez jer su nakon prve epizode serije zabeležile sasvim pristojnu gledanost. Ali “Sleepy Hollow” je poseban slučaj: promocija ove serije počela je još u maju, kada su Amerikance sa svih strana oglasi upozoravali na “novu dramu koja će ih osvojiti”.

I reklamiranje serije od tada nije prestalo.
Foto: Beta/AP/Invasion/Chris Pizzello
Kako bi osigurao što veći broj gledalaca, Foks je u Medison skver parku postavio malu pozornicu na kojoj su prolaznici mogli da odmere snagu sa Bezglavim jahačem. Sve bi to usnimio fotograf koji bi posle zainteresovanima besplatno slao fotografije kao uspomene. Naravno, sa napomenom kada počinje emitovanje serije. A onda je karavan bezglavih krenuo na putovanje po SAD.

“Čak je jedan od Jahača lutao Tajms skverom na dan premijere”, dodaje Irli.

Kada je u pitanju promocija nove serije sa policijskim zaleđem “Brooklyn Nine-Nine”, Foks je u jednoj od metro stanica postavio veliki štand i danima poklanjao krofne i kafu.

Ono o čemu se najviše vodi računa, jeste naziv serije. Premda to deluje kao stvar kojom bi trebalo da se bave njeni tvorci, magovi promocije i tu zabadaju svoj nos. Naziv je prvi faktor iz kog prosečni gledalac izvlači informacije o seriji.

Primera radi, ABC-jeva drama “Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.” svesno cilja na obožavaoce stripa pominjanjem Marvela u svom nazivu, iako se moglo i bez toga.
Foto: Beta/AP Photo/NBC/Eric Liebowitz
Za razliku od toga, producenti su za seriju “The Crazy Ones” izabrali sasvim “obično” ime. To je verovatno zbog toga što imaju “tajni” adut u rukavu, glumca Robina Vilijamsa. Informacija o njegovom povratku na male ekrane puštena je na vreme, pa su do septembra već svi znali da je “The Crazy Ones” ona serija sa Robinom Vilijamsom. Videćemo 26. septembra, kada prva epizoda bude prikazana, da li se promocija isplatila.

Na tom polju najbolji posao ipak je odradila mreža NBC čiji je jedan od aduta za ovu jesen glumac Majkl Džej Foks. On se nakon duge pauze i borbe sa Parkinsonom vraća na televizijske ekrane, a emisija koju će voditi zove se “The Michael J. Fox Show”. Jednostavno i delotvorno.

PROČITAJTE: Drugi (glumački) život Majkla Džej Foksa

Ipak, kako to obično biva, ne postoji tačna formula koja može odrediti uspeh neke serije. Dovoljno je setiti se, ukoliko je to uopšte moguće, prošlogodišnje serije “666 Park Avenue”. Televizija ABC uložila je velika sredstva u promociju, premijera je najavljivana nedeljama, ali je ova drama potonula brže od Titanika. Nakon septembarske premijere, ABC je već u novembru najavio da se otkazuje snimanje druge sezone. S druge strane, CBS je bio prilično tvrdoglav kada je početkom dve hiljaditih odbio da otkaže malu seriju čiji je rejting bio poražavajuće loš. Ko zna zbog čega, tek serija je nastavila da se snima i do danas je izrasla u jednu od najgledanijih serija. Bila je to serija “Mesto zločina” (C.S.I.) koja se uspešno prikazivala i reprizirala i u Srbiji.

Koliko se promocija proteklih meseci isplatila videće se uskoro, kada sve te serije stignu na male ekrane u SAD. U pitanju je kockarski posao, tvrdi Švajcer, koji sleže ramenima kao da poručuje: “Šta smo uradili, uradili smo.”

“Sada samo treba da pustimo sve te serije u etar, i gledaoci će nam reći da li smo sve radili uzalud. A reći će nam već od ovog ponedeljka”, tvrdi Švajcer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: