SFF: Ovacije za Golubovićeve "Krugove"

Posle premijere na festivalu Sandens, mnogobrojnih nagrada, film "Krugovi", reditelja Srdana Golubovića propraćen je ovacijama na filmskom festivalu u Sarajevu.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Nevena Madžareviæ

Utorak, 20.08.2013.

19:07

Default images

Ostvarenje o mladiću Srđanu Aleksiću, koji je za vreme rata u Bosni žrtvovao svoj život da bi spasao komšiju Bošnjaka priča je koju je Sarajevo trebalo da vidi, rekao je reditelj.

Dan posle projekcije na Metalcu, priča o filmu nastavila se uz kafu. I kako to obično biva na ovim prostorima uz kafu se govori u politici. I dok je nekim gledaocima u "Krugovima" falio baš taj nivo priče autori smatraju da politici tu nije
bilo mesta.

"Ovo nije politički film je zato što u svojoj suštini Srđanov čin nije politički nego je ljudski. U toj suštini nije važno što je Srđan spasio Bošnjaka, on je spasio čoveka", kaže reditelj Srdan Golubović

"Nema tu politika šta da traži. To je ljudska priča. I kao ljudsku priču kapiraju je i ljudi ovde, mislim da ceo prostor Balkana i u Evropi i Americi. I bilo gde da ode". rekla je scenaristkinja Melina Pota Koljević

U žiriju festivala je i glumac Uloks Fehmiu koji je današnji dan iskoristio da podeli svoja iskustva sa učesniima Sarajevskog talent kampusa.

Da je priča o Srđanu Aleksiću bliska Sarajlijama govore i ocene publike. Ali još jedno srpsko ostvarenje među ljubiteljima filma kotiraju se dobro. Reč je o filmu "Odumiranje" Miloša Pušića, koji govori o tragediji srpskog sela danas. Ipak ni jedan od ova dva filma nisu u zvaničnoj takmičarskoj konkurenciji i ne bore se za glavnu nagradu festivala "Srce Sarajeva". O tome ko će ove godine odneti nagradu kući znaće se u subotu, a odluku o tome donosi petolani ziri u kojem sedi i glumac Uliks Fehmiu, koji je današnji dan iskoristio da podeli svoja iskustva sa učesniima Sarajevskog talent kampusa.

Po svemu sudeći najinteresantniji dan festivala očekuje se sutra kada će crvenim tihom prošetati najveća ovogodišnja zvezda festivala, američki glumac, Deni Glover.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: