"Rđa i kost" nabolji film u Londonu

Film "Rđa i kost" (De rouille et d'os) francuskog reditelja Žaka Odijara proglašen je u subotu za najbolji film na filmskom festivalu u Londonu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 21.10.2012.

13:12

Default images

Film, mešavina trilera i melodrame, sa Oskarovkom Marion Kotijar u glavnoj ulozi, prati sudbinu dvoje marginalaca koji se bore sa svojim unutrašnjim demonima i opsesijama.

Odijar je nagradu Londonskog festivala osvojio i 2009. sa zatvorskom dramom "Prorok".

Nagrada za najbolji debitantski film pripala je američkom reditelju Benu Zejtlinu za film "Beasts of the Southern Wild" koji je na ovogodišnjem Sandens festivalu dobio nagradu za najbolje dramsko ostvarenje.

Za najboljeg britanskog debitanta proglašena je Sali El Hosaini za film "My Brother the Devil", priču o dvojici braće poreklom iz Egipta koji tragaju za vlastitim identitetom u modernom Londonu.

Nagrada za najbolji dokumentarac dodeljena je filmu "Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God" Alekse Gibnija o seksualnim zlostavljanjima u katoličkoj crkvi.

Američki reditelj Tim Barton i njegova supruga britanska glumica Helen Bonam Karter dobili su nagradu za životno delo Britanskog filmskog instituta.

Osnovan 1957, festival je poslednjih godina ulagao velike napore kako bi sebi osigurao bolje mesto na mapi međunarodnih filmskih smotri.

Posetioci su tokom proteklih 12 dana mogli da vide nekoliko značajnih ostvarenja kao što su drama "Argo" Bena Afleka, "Ljubav" Mihaela Hanekea, ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, dokumentarac "Crossfire Hurricane" posvećen Rolingstonsima i komediju "Hyde Park on Hudson" sa Bilom Marejem u ulozi američkog predsednika Frenklina Ruzvelta.

Festival se završava večeras gala prikazivanjem filmske adaptacije Dikensovog romana "Velika očekivanja" u režiji Majka Njuvela sa Helen Bonam Karter i Rejfom Fajnsom u glavnim ulogama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: