Ovacije za Džolijevu u Sarajevu

Premijera filma “U zemlji krvi i meda”, rediteljke i scenaristkinje Anđeline Džoli, održana je 14. februara u punoj Olimpjiskoj dvorani Zetra uz prisustvo brojnih političara iz Bosne i Hercegovine, kao i autorke filma koja nije krila suze zbog podrške koju je dobila.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 15.02.2012.

09:07

Default images

Pred početak projekcijeAnđelina Džoli se obratila publici i u jednom trenutku se zaplakala pred publikom koja je stajala i aplaudirala.

Film je, kako je rekla, snimila da bi podsetila svet na ono što se tokom rata desavalo u Bosni i Hercegovini, ali i da predstavi jednu “tako divnu zemlju kao što je Bosna”.

Na to je publika odreagovala ovacijama i dugim aplauzom.

"Znam da ovaj film pobuđuje bolne emocije, ali njime podsećamo ne samo na patnje već i na to da ste preživeli“, rekla je Džoli, a publika opet uzvratila ovacijama.

Publici u Zetri poklonili su se nakon projekcije i Rade Šerbedžija, Feđa Štukan, Jelena Jovanova, Ermin Sijamija, Đana Pinjo, Alma Terzić, Boris Ler, Vanesa Glođo, Jasna Ornela Berry, kao i Goran Kostić i Zana Marjanović, koji u filmu igraju srpsko-muslimanski par koji se za vreme rata ponovo sreće u srpskom logoru.

Interesovanje za film je bilo veliko, a pred početak premijere prilaz sarajevskoj dvorani Zetra bio je blokiran, taksi vozila su odbijala da voze u tom pravcu, a gužve su bile u gotovo svim prilaznim ulicama. Svih 5.000 ulaznica za sarajevsku premijeru filma je do juče bilo rasprodato.

Distribucija filma u bioskopima u BiH počinje 16. februara, a film će ubrzo moći da se pogleda i u drugim zemljama u regionu.



U Republici Srpskoj je ovaj film dočekan ili ignorisanjem ili oštrim osudama. Brojna udruženja proistekla iz rata zatražila su zabranu prikazivanja filma u tom entitetu nazivajući ga izrazito antisrpskim, čiji je cilj da pokaže Srbe kao zločinački narod.

Nakon odluke banjalučkog Multipleksa Palas da se film ne prikazuje u tom bioskopu zbog, kako je rečeno, nedovoljnog interesa građana. Jedna Prijedorčanka organizovala je premijeru filma u svom stanu jer, kako je pojasnila, živimo pod diktaturom nacionalizma u kojem individualci odlučuju u naše ime za dobrobit našeg zajedničkog identiteta, nacionalnosti i duša. Izvestan broj zainteresovanih pogledao je film koji je, iako ilegalno skinut sa interneta, dobio odobrenje Anđeline Džoli za ovu neobičnu premijeru.

Premijeri filma prisustvovali su i brojni visoki zvaničnici među kojima su bili predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, premijer Federacije Nermin Nikšić, predsednik Federacije BiH Živko Budimir.

Na premijeri su bile i strane diplomate kao što su šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, ambašador SAD Patrik Mun i ambašador Velike Britanije Najdžel Kejsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: