Umro slavni reditelj Sidni Lamet

Proslavljeni američki filmski režiser Sidni Lamet preminuo je u 86. godini, preneo je "Njujork tajms". Njegova pastorka Lesli Gimbel izjavila je da je Lamet umro od limfoma u svojoj kući na Menhetnu.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 09.04.2011.

20:37

Default images

Lamet (Sidney Lumet) je bio jedan od vodećih reditelja druge polovine 20. veka. Njegovo stvaralaštvo obeleženo je, kako brojem filmova koje je režirao - više od 40, tako i raznovrsnošću žanrova u kojima se oprobao, navodi Rojters.

Lamet je često snimao filmove u svom rodnom gradu Njujorku. Poslednju nagradu primio je 2005. godine, kada je dobio Oskara za životno delo.

Prethodno je pet puta bio nominovan za tu prestižnu filmsku nagradu, ali je nijedanput nije osvojio. Lametov režiserski debi iz 1957. godine, film "Dvanaest gnevnih ljudi", doneo mu je nominaciju za Oskara za najbolju režiju.



Za istu nagradu nominovan je još tri puta, za filmove "Pasje popodne" (1975), "Mreža" (1976) i "Presuda" (1982).

Među njegovim brojnim ostvarenjima, koja su nominovana za više od 50 Oskara, nalaze se "Ubistvo u Orijent ekspresu", "Serpiko", "Dugo putovanje u noć" i mnoga druga.

Lametovi filmovi opisivani su kao lišeni sentimentalnosti, izuzetno zanatski dobro snimljeni, koji istražuju inteligentne i komplikovane teme, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: