Majkl Rouv pobednik 16. FAF-a

Gran pri "Aleksandar Saša Petrović" na 16. Festivalu autorskog filma dodeljen je australijskom reditelju Majklu Rouvu za njegov meksički film "Prestupna godina".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2010.

14:20

Default images

Uručenjem nagrada večeras,7. decembra, će u DKC-u svečano biti završen festival na kojem je od 29. novembra u takmičarskom programu učestvovalo 14 ostvarenja iz celog sveta.

Hrvatski reditelj Zvonimir Jurić saopštio je odluke zvaničnog festivalskog žirija, u kojem su pored njega bili reditelj Vladimir Perišić (Srbija) i islandski glumac i video umetnik Tomas Lemarki.

Nagrada za režiju pripala je Li Čang Dongu za južnokorejski film "Poezija", a za najboljeg mladog autora (do 35 godina) Metjuu Porterfildu za američki film "Puty Hil".

Festivalski žiri dodelio je i specijalno priznanje iransko-nemačkom filmu "Lovac" reditelja Rafija Pitsa.

Povelju "Aleksandar Petković" za najbolji snimateljski rad, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije, dobio je direktor fotografije u filmu "Lovac" Mohamed Davudi.

Tu nagradu dodelio je žiri čiji su članovi filmski snimatelj Đorđe Nikolić, profesor kamere Predrag Popović i filmski scenograf Vladislav Lašić.

Najbolje filmove na 16. FAF-u proglasila su i dva domaća udruženja filmskih novinara i kritičara.

Žiri "FIPRESCI - Srbija", u sastavu Milan Špiček, Vlada Džudović i Vladan Petković, nagradio je, kao i festivalski žiri, film "Prestupna godina" Majkla Rouva.

Žiri "Srpskog ogranka FIPRESCI", u sastavu Vesna Perić, Božidar Zečević i Srdjan Vučinić, ocenio je da je najbolji bio ruski film "Tihe duše" Alekseja Fedorčenka.

Pobednički film "Prestupna godina" biće repriziran večeras u DKC-u u 22.30 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: