Sofija Kopola osvojila Zlatnog lava

Film "Somewhere", američke rediteljke Sofije Kopole dobitnik je Zlatnog lava na 67. međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji

Kultura

Izvor: Izvor: agencije

Subota, 11.09.2010.

20:53

Default images

Predsednik žirija ovogodišnje Mostre, američki reditelj Kventin Tarantino rekao je da je žiri jednoglasno izabrao film Sofije Kopole kao najbolji, posle 11 dana festivala na kome je u konkurenciji za nagradu bilo 24 ostvarenja.

"Ovaj film nas je opčinio od prve scene", rekao je Tarantino.

Sofija Kopola je svoj film opisala kao "portret današnjeg Los Anđelesa".

Film "Somewhere" je priča o glumcu, koga igra Stiven Dorf, a koga susret sa 11-godišnjom ćerkom primorava da da preispita svoj dotadašnji razuzdani život.

Specijalnog Zlatnog lava, odnosno nagradu za celokupnu karijeru, dobio je američki režiser i producent Monte Helman za film "Put za nigde" (Road to Nowhere).

"Monte Helman je veliki filmski umetnik i pesnik minimalizma. Njegov rad je inspirisao ovaj žiri i ovo je naš način da mu odamo hvalu", piše u saopštenju žirija.

Španski režiser Aleks de la Iglesia osvojio je Srebrnog lava za najbolju režiju, kao i nagradu za najbolji scenario za film "Tužna balada o trubi" (Balada triste de trompeta), dok je specijalnu nagradu žirija dobio film "Esencijalno ubistvo" (Essential Killing) poljskog reditelja Jeržija Skolimovskog.

Nagradu Marčelo Mastrojani za najboljeg mladog glumca ili glumicu dobila je Mila Kunis za ulogu u filmu američkog reditelja Darena Aronofskog "Black Swan".

Nagradu za najbolje debitantsko ostvarenje dobio je dugometražni film "Većina" (Cogunluk) turskog režisera Serena Jicea.

Grčka glumica Ariana Labed dobila je nagradu za najbolju žensku rolu u filmu "Atenberg" (Attenberg), dok je za najbolju mušku rolu nagradu dobio američki glumac i reditelj Vinsent Galo za ulogu u filmu "Esencijalno ubistvo".

Film "En el Futuro" argentinskog režisera Maura Andricija dobio je nezvaničnog Zlatnog lava za filmove sa gej tematikom na ovogodišnjoj venecijanskoj Mostri.

Film "En el Futuro" prikazan je u selekciji Horizonti, koja je venecijanski pandan kanskoj selekciji "Izvestan pogled". Zlatni lav za gej filmove dodeljuje se od 2007.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: