Fehmiu: Umetnici su inženjeri koji grade mostove između naroda

Verujem da radost i mogućnost za iole svetlijom budućnošću posle svega što se dogodilo na prostoru nekadašnje Jugoslavije moramo tražiti u svom mikrokosmosu naših porodica i malih svetova koji nas okružuju, kazao je Tanjugu glumac Uliks Fehmiu koji igra glavnu ulogu u filmu "Naša svakodnevna priča" u režiji Ines Tanović.

Izvor: Tanjug
Podeli
Uliks Fehmiu (L) sa suprugom Snežanom i rediteljem Olegom Novkovićem (Foto: Gettyimages)
Uliks Fehmiu (L) sa suprugom Snežanom i rediteljem Olegom Novkovićem (Foto: Gettyimages)

Film "Naša svakodnevna priča" je psihološka drama o okupljnju porodice u Sarajevu posle rata. Osim Fehmiua u filmu igraju Emir Hadžihafisbegović, Vedrana Seksan, Goran Bogdan... ,

Fehmiu naglašava da različite stvari imaju smisla samo ako smo u prilici da ih sagledamo unazad.

"Svi smo obeleženi događajima na ovim prostorima, ali isto tako nastojimo da idemo dalje. Već neko vreme moja supruga Snežana i ja smo prisutni na filmu i televiziji jer imamo potrebu da učestvujemo u kulturnom, sociološkom i zabavnom životu na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ako nam to makar malo polazi za rukom mi smo veoma zadovoljni. Hleb u našoj pekari u Njujorku gde živimo je i dalje savršen", kazao je Fehmiu.

Za njega nema dileme da je budućnost pravljenja filmova u celom regionu nekadašnje Jugoslavije samo u manjinskim koprodukcijama i koprodukcijama.

"To jeste budućnost stvaranja kinematografije u regiji. Moram da pohvalim Filmski centar Srbije koji makar u poslednje dve sezone ima kontinuitet dva konkursa godišnje. Nadam se da će tim koji sada predvodi Filmski centar Srbije ostati i makar malo potrajati jer je nemoguće uspostaviti bilo kakve rezultate u kinematografiji ako se ljudi koji odlučuju o filmu menjanju kada i valsti na izborima. Profesionalci koji su sada u Filmskom centru Srbije moraju ostati na tom mestu duže vreme", kazao je Fehmiu.

On najavljuje novi film u čijem nastajanju će učestvovati kao producent.

"Upravo krećemo u snimanje filma 'Šavovi' reditelja Miroslava Terzića sa kojim sam ja kao glumac radio 'Ustaničku ulicu'. Sada sam u ulozi producenta, a moja supruga Snežana igra glavnu ulogu. Dobili smo podršku Filmskog centra Srbije, podršku Euroimaža Podršku iz Slovenije i to su minimalna sredstva da bi se takav posao završio do kraja a da se ne šteti samom proizvodu", kazao je Fehmiu.

Prema njegovim rečima festival "Mirdita, Dobar dan", ispirisan karijerom Uliksovog oca Bekima, doprinosi poboljšanju komunikacije među ljudima i regionu.

"Ni na jednoj predstavi ili koncertu nisam bio jer živim u Njujorku. Neophodno je za nas da komuniciramo na ovim našim malim prostorima. Moja majka Branka Petrić je kazala da su umetnici kao inžinjeri koji prvi iznova grade srušene mostove između naroda", kazao je Fehmiu.

Ostalo

Otvoren Muzej Šabačkih Jevreja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je večeras u Šapcu, na otvaranju Muzeja Šabačkih Jevreja, da je jedan od ciljeva Ministarstva zalaganje za snažnu afirmaciju principa decentralizacije kulturne politike, jer "kultura mora da prožima svaki kutak naše države".

Ostalo četvrtak 23.11. 21:35 Komentara: 0
strana 1 od 771 idi na stranu