Izložba "Romski život. Lungo Drom" u galeriji Instituta Servantes

Muzičar i aktivista Dragan Ristić, osnivač urbanog romskog benda Kal, otvoriće 27. juna u 19 časova izložbu "Romski život. Lungo Drom" u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

14:14

Izložba

Na dugo putovanje (lungo drom) kroz istoriju i život romske zajednice u Španiji, beogradsku publiku povešće osnivač poznatog romskog benda Kal, svestrani Dragan Ristić. U susret otvaranju izložbe „Romski život. Lungo Drom“, koja dočarava prošlost i manje poznatu svakodnevicu najvažnije manjinske grupe u Evropi, Ristić uočava nekoliko sličnosti i razlika između romskih zajednica u Srbiji i Španiji.

„Ono što je moja prva asocijacija jeste to da Romi u Španiji zbog istorijskih okolnosti danas zapravo ne govore romski jezik. To je ono što je na mene ostavilo najveći utisak“, navodi on dodajući kako uprkos tome ne uočava veliku razliku između položaja Roma u ove dve zemlje. „Druga asocijacija je svakako flamenko i činjenica da je ta muzika nastala u interakciji Roma sa domaćim stanovništvom, baš kao što je i romska muzika u Srbiji nastala u interakciji sa tradicionalnom srpskom, a na jugu zemlje i turskom muzikom. Upravo taj proces čini romsku muziku magičnom.“
Prema njegovim rečima brojne su ličnosti iz sveta umetnosti koje su svojim stvaralaštvom uticale na predstavljanje i položaj Roma u Španiji, od Federika Garsije Lorke do Hoakima Kortesa. Među njima su, dodaje Ristić, i kustosi izložbe „Romski život. Lungo Drom“ Hoakin Lopez Bustamante i Đoan Manuel Oleake Moreno.

Nakon otvaranja izložbe, bend Kal predvođen Ristićem od 21 čas nastupiće u Studentskom kulturnom centru, u okviru Belef festivala, sa španskim muzičkim zvezdama Albom Molinom i Rikardom Morenom.
Alba Molina je poznata španska flamenko, džez i bluz pevačica čija karijera traje skoro dve decenije. Potiče iz slavne muzičke porodice romskog porekla, a ovom prilikom u Beograd stiže sa čuvenim gitaristom Rikardom Morenom.

„Publika će uživati u fuziji koju stvaramo Rikardo i ja. Mešamo elemente džeza, brazilske muzike i flamenka. To je vrlo eksperimentalna muzika i veoma dopadljiva“, objašnjava Alba Molina uoči beogradskog nastupa. „Otpevaću i nekoliko pesama sa poslednjeg albuma, ali i neke standardne pesme u mom izvođenju kao što je Besame mucho. Nadam se da će publika uživati i nakon konceta biti bogatija za jedno iskustvo.“

Izložbu „Romski život. Lungo Drom“ organizuju Agencija za promociju kulture Španije, Fondacija Institut za romsku kulturu u saradnji sa Institutom Servantes i Ambasadom Španije u Beogradu, a nakon Španije, Mađarske, Portugalije, Austrije i drugih evropskih zemalja, beogradska publika moći će da je pogleda do kraja septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: