Soprani Selestin Kolber i Kamij Šapui u Beogradu

Dva soprana iz Švajcarske, Selestin Kolber i Kamij Šapui, u pratnji pijanistkinje Jasne Jeremić, premijerno će se predstaviti beogradskoj publici na koncertu 17. septembra u Centru lepih umetnosti Gvarnerius.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

10:28

Soprani Selestin Kolber i Kamij Šapui u Beogradu
Koncertna sala Gvarneriusa

Na programu će biti dueti iz klasičnog operskog repertoara Monteverdija, Mocarta, Pučinija i Britna, najavio je Gvarnerius.

Kolber, Šapui i Jeremić uspešno sarađuju već osam godina i do sada su nastupale u Francuskoj, Švajcarskoj i Belgiji.

Jasna Jeremić živi i radi u Lozani (Švajcarska), odrasla je u Negotinu, a klavir je počela da uči sa osam godina.

Sa 14 godina nastupala je kao solista sa Filharmonijom grada Lavova (Ukrajina), a sa 16 godina upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je diplomirala 2004. godine u klasi Aleksandra Šandorova.

Usavršavala se na majstorskim kursevima EPTA-e (European Pianist Teaćer Association), a 2005. upisala je poslediplomske studije na Konzervatorijumu u Lozani.

Nakon poslediplomskih studija, dobila je mesto korepetitora na odseku solo pevanja na institutu "Ribaupierre" i postala pijanista operskog studija Joana Bentoju.

Godine 2010. upisala je džez klavir i improvizaciju kod profesora Tieri Langa, na Konzervatorijumu u Montreu, a od 2013. do ove godine usavršava se na specijalističkim studijama "Pokret i muzika" na institutu "Jaques-Dalcroze" u Ženevi.

Selestin Kolber muzikom se bavi od ranog detinjstva. Učila je violinu na Konzervatorijumu u Lozani i bila je član mnogih vokalnih sastava, da bi sa 15 godina otkrila operu u kojoj je pronašla svoj budući poziv.

Diplomirala je na Konzervatorijumu "Ribaupierre" u Lozani, u klasi profesorke Joane Bentoju, završila je i studije istorije umetnosti, francuske književnosti i muzikologije na Univerzitetu u Ženevi.

Osnovala je ansambl "FloRaCe", članica je operskog studija Joana Bentoju i usavršavala se na "Jacobs School of Music" u SAD-u.

Kamij Šapui je lirski sopran. Nakon završenih studija muzikologije i antropologije na Univerzitetu u Frajburgu (Švajcarska), upisala je Konzervatorijum "Ribaupierre" u klasi Joane Bentoju, kod koje je diplomirala u junu 2014.

Usavršavala se na majstorskim kursevima kod profesora Bil Aub (Nemačka), Aleksandra Boer (Švajcarska) i Marivi Blasko (Španija).

Sa svojim učenicima solo pevanja osnovala je "a capella" oktet i duo "Alternance", a 2013. započela je saradnju sa još pet umetnika (slikara, koreografa i muzičara) i otvarila "Studio Stam" u prostoru stare napuštene fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: