Le Korbizjeovo delo na Uneskovoj listi svetske baštine

Delo francuskog arhitekte švajcarskog porekla Le Korbizjea stavljeno je danas na listu svetske kulturne baštine Organizacije UN za prosvetu, nauku i kulturu (Unesko), saopšteno je na Tviter nalogu UN.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2016.

13:55

Le Korbizjeovo delo na Uneskovoj listi svetske baštine
Foto: Gettyimages

Na 40. godišnjem zasedanju Uneska u Istanbulu usvojen je predlog Francuske da 17 odabranih lokaliteta u sedam zemalja, Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Nemačkoj, Argentini, Japanu i Indiji, koje pokazuju univerzalnu prirodu Le Korbizjeovog dela, bude uvršćeno u svetsku kulturnu baštinu.

Sve lokacije svedoče o Le Korbizjeovom doprinosu modernom pokretu u arhitekturi, purizmu, koji je nastao posle Prvog svetskog rata i zasniva se na funkcionalnosti, čistoti linija i upotrebi novih materijala kao što su beton, gvožđe i čelik.

Među njima je i moderni indijski grad Čandigar, koji je izgrađen nedugo pošto je Indija stekla nezavisnost i jedan je od simbola reformatorskog urbanizma, zajedno sa glavni gradom Brazila, Brazilijom, projektom Lusija Košte i Oskara Nimejera.
Deo kompleksa Èandigar
Foto: duncid / Wikimedia Commons

Na listu su stavljene i privatne kuće, "stambene jedinice", parcele, jedna kuća kulture i jedan muzej.

Lokaliteti u Francuskoj, kojih je ukupno 10, najzastupljeniji su na listi, a među njima su Vila Savoja i vrtlareva kuća u Poasiju i kuće La Roš i Žanre u Parizu.

Le Korbizje, čije je pravo ime bilo Šarl-Eduar Žanre-Gri, rođen je 1887. godine u Švajcarskoj, a kasnije je postao francuski državljanin. Jedan je od glavnih predstavnika purizma, zajedno s arhitektima Alvarom Altom i Ludvigom Mis van der Roeom.

Među njegovim delima su i plan zgrade UN u Ženevi, plan urbanizacije Bogote, Rošanska kapela i manastir u La Turetu. Izradio je više od 400 uljanih slika i murala, 44 skulpture, kao i litografije i crteže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: