Na izložbi telegram objave Prvog svetskog rata

Telegram u kojem Austorugarska obaveštava predsednika Vlade Srbije Nikolu Pašića da Srbiji objavljuje rat, izjava britanskog ministra spoljnih poslova da je srpski odgovor na austrougarski ultimatum osnov za mirno rešenje spora, vanredno izdanje Novosti iz tog vremena, biće samo deo dokumenata na izložbi "Juli 1914 - u dokumentima" u Domu Narodne skupštine.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 27.07.2014.

11:39

Default images

U holu zdanja na Trgu Nikole Pašića predsednica skupštine Maja Gojković i direktor Arhiva Miroslav Perišić otvoriće sutra, u 12.30 sati izložbu kojom će srpski parlament obeležiti 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Pored stenografskih beleški sa vanrednog zasedanja Narodne skupštine u Nišu od 27- 31. jula 1914. godine, biće izložen i telegram objave rata koji glasi:

"Kraljevom ministru inostranih dela u Nišu Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914. godine, koju joj je predao autrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada nalazi da je prinuđena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom. Ministar inostranih dela Austrougarske, grof Berthold“".

Telegram je, zabeležila je istorija, upućen iz Beča 28. jula 1914. godine u 11 sati i 10 minuta, a primljen je u Nišu istog dana u 12 sati i 30 minuta. Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.

Pored telegrama, biće izložen i ultimatum Austrougarske Srbiji, kao i odgovor Vlade Kraljevine Srbije na ultimatum, izjava saučešća ministru spoljnih poslova Austrougarske grofu Leopoldu Bertholdu povodom ubistva prestolonaslednika Franca Ferdinanda koju mu je uputio predsednik vlade i ministar inostranih dela Kraljevine Srbije Nikola Pašić...

Posetioci će moći da vide i izveštaje srpskih diplomata o pokušajima Ambasade Austrougarske u Londonu da englesku štampu i javno mnjenje pridobije protiv Srbije, pismo Nikole Pašića srpskim diplomata o optužbama austrijske i mađarske štampe protiv Srbije i stavu srpske vlade koja osuđuje atentat u Sarajevu.

U vitrinama izložbe biće i pismo regenta Aleksandra Karađorđevića ruskom caru Nikolaju II u kojem ga obaveštava da je Austrougarska predala ultimatum sa zahtevima koji su ponižavajući za Srbiju kao nezavisnu državu i odgovor ruskog cara da Rusija neće ostati ravnodušna prema sudbini Srbije.

Tu su i obaveštenja o prekidima diplomatskih odnosa Austrougarske sa Srbijom, predaji odgovora na ultimatum Austrougarske i prekidu diplomatskih odnosa Austrougarske sa Srbijom, proglas regenta Aleksandra Karađorđevića i srpske vlade povodom objave rata Austrougarske Srbiji.

Biće izložena informacija poslanika Kraljevine Srbije u Londonu Matije Boškovića Pašiću o izjavi britanskog ministra spoljnih poslova Edvarda Greja nemačkom ambasadoru u Londonu knezu Lihnovskom da je srpski odgovor na austrougarski ultimatum zadovoljavajući i da daje osnov za mirno rešenje spora.

Od 28. jula 1914. godine. Novosti su u vanrednom izdanju 26. jula te godine javile: „"Pred evropskim ratom - Evropa o noti - Balkanski saveznici se mobilišu - Pred katastrofom"“.

Izložba ce biti otvorena do 7. septembra, a građani će moći da je pogledaju radnim danima pošto se prethodno prijave, najkasnije dan ranije, na adresu edukacija@parlament.rs - mailto:edukacija@parlament.rs> ili na telefon Grupe za edukaciju 3026 - 273, kako bi se odredio termin i formirala grupa.

Izložbu organizuju Arhiv Srbije i Narodne Skupština i dokumenta koja će biti predstavljena čuvaju se u Arhivu Srbije i skupštinskoj biblioteci, najavljeno je iz parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: