Niš: Grobnice imaju veliku vrednost

Zidane konstrukcije sa ukupno devet grobnica iz ranohrišćanskog perioda, koje su otkrivene u krugu fabrike tekstila Beneton u Nišu, danas su prvi put predstavljene javnosti. Prema prvim procenama, iskopine imaju veliku arhitektonsku vrednost.

Kultura

Izvor: Nevena Madžareviæ

Četvrtak, 26.07.2012.

16:33

Default images

Petnaestak dana od kako su u dvorište niškog Benetona ušli arheolozi i medijima je bilo dozvoljeno da snime slučajno otkrivene arheološke iskopine.

„Radi se o jednom od najznačajnijih ranohrišćanskih nekropola na teritoriji U Evropi definitivno i ono što smo mi pronašli zaista Niš svrstava u red svetskih arheoloških punktova što se tiče ranohrišćanskih nekropola”, kaže Toni Čeraškov iz Arheološkog zavoda Niš.

Do sada su arheolozi i arhitekte pronašli devet poluobličastih i isto toliko zidanih grobova, koji, prema njihovim rečima, imaju veliku arhitektonsku vrednost.

„Imamo neke nove arhitektonske tipove. Najznačaniji su nalazi novca i desetak primeraka je otkriveno i oni se kreću od sredine 4. do sredine 5. veka kada je sahranjivanje na ovom delu nekropole vršeno”, kaže Gordana Jeremić iz Zavoda Beograd. „Na oftološkom materijalu se primećuje da je ovde jedan bogatiji sloj stanovništav sahranjivan, posebno kod muskaraca jer se to vidi po zglobovima da se nisu bavili teškim fizičkim poslovima”

Najznačajniji su nalazi novca koji datira iz 4. i 5. veka, a već prve analize pokazuju da je u grobnicama sahranjivan bogatiji sloj društva. Arheološki ostaci nađeni su slučajno pri kopanju temelja za nove zgrade u Benetona.

„Moram da kažem da je grad bio ovde oslobođen svih obaveza i da je kompletno istraživanje i sve ove radove platio Beneton što dokazuje po meni korektnost njihovog pristupa a na neki način opravdava poverenje koje smo im mi kao grad ukazali”, kaže Zoran Perišić, gradonačelnik Niša.

Kakva je sudbina ovog arheološkog nalazišta još uvek se ne zna. O tome će odluku doneti za ovaj slučaj formirana nezavisna komisija, a gradonačelnik se nada da će ono što je nađeno u Nišu u tom gradu i ostati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: