Kultura

Četvrtak, 22.03.2012.

18:40

Tri dana ekologije i kulture u DOBu

Povodom 35 godina Porodice bistrih potoka, u Domu omladine u Beogradu će od 27. do 29. marta biti priređen trodnevni program, koji će obuhvatiti izložbe, predstave, promociju knjige, projekcije filmova, koncert.

Izvor: Tanjug

Default images

Porodica bistrih potoka je ekološka komuna, smeštena u podnožju planine Rudnik, u selu Brezovica, koju je 1977. godine osnovao književnik i reditelj Božidar Mandić.

Mandić, koji se zalaže za povratak zemlji i prirodi, do sada je objavio 15 knjiga, realizovao 12 samostalnih izložbi i režirao i igrao u 12 pozorišnih predstava.

Živeći u netaknutoj prirodi, polja delovanja Porodice bistrih potoka su, a njihov dom je do sada posetilo više od 20.000 ljudi.

Trodnevni program u Domu omladine, kojim će obeležiti 35 godina postojanja, počinje otvaranjem izložbe ''Uvek je bilo ovako, nikad nije bilo ovako'', koja obuhvata eksponate napravljene od prirodnih materijala (27. mart, 19h). Biće predstavljena Mandićeva nova knjiga "Blatnjavi put", okarakterisana kao "zbirka pastoralnih zapisa iz šume" (20h).

Ispred Doma omladine, 28. marta je planiran ulični performans pod nazivom "Izvorska voda prolaznicima" (11-12h), dok će u večernjim časovima biti izvedena predstava "Stid" (20h), nakon čega je predviđen razgovor sa umetnicima.

"Stid" je scensko delo, u kome šestoro ljudi u belim kostimima demonstrira čežnju za nevinim periodima, bilo onim mitskog karaktera ili realnim, sa porukom da spasa za savremeno biće ima ako se postidi. Program obuhvata i projekciju filmova o Porodici bistrih potoka, izložbu fotografija čiji su autori Ljubivoje Ršumović i Stanislav Milojković, a završava se "Koncertom za dasku i dve drvene udaraljke" (29. mart, 20h).

Kompozicije sazdane od zvuka vode, vetra, kamena, drveta i ljudskih glasova, dopunjene melodijama iz predstava Porodice bistrih potoka, izvešće članovi komune, a specijalni gosti biće Boris Kovač i Vanja iz grupe "Vroom" (Vrum).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: