Poslednji apel "Akademije"

Udruženje građana "Akademija" i preduzeće "Sens art" pozvali su danas niz nadležnih ustanova i pojedinaca da pomognu da se spasi od zatvaranja kultni beogradski klub "Akademija".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 31.03.2011.

15:41

Default images

"'Akademija' mora nastaviti da postoji kako bismo imali pozornicu na kojoj se formira kulturna scena grada. Molimo vas da nam posvetite malo svog dragocenog vremena i da upriličimo sastanak da bismo pokušali zajedničkim snagama da pronađemo rešenje", navodi se u saopštenju.

Poziv je upućen na pedesetak adresa, među kojima su Narodna kancelarija i sekretarijat predsednika Srbije Borisa Tadića, Ministarstvo kulture, Ministarstvo omladine i sporta, Fond za razvoj Srbije, kabinet gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i gradski Sekretarijat za kulturu.

Predstavnici kluba "Akademija" pozvali su i Gradsku upravu Beograda, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Privredni sud, Opštinu Stari Grad, Poslovni prostor "Stari Grad", Savez studenata, Studentsku uniju Beograda i druge.

Privatna firma "Sens art" je 2002. godine sa Fakultetetom likovnih umetnosti sklopila ugovor o preuzimanju vođenja kluba "Akademija" smeštenog od 1961. godine u podrumu fakultetske zgrade u Rajićevoj 10, ali se kasnije ispostavilo da FLU na to nije imao pravo, jer prostorom raspolaže Poslovni prostor "Stari Grad".

Posle sudske presude kojom je naloženo iseljenje kluba iz prostorija, to se početkom marta ipak nije desilo, jer je okupljanje u njemu nekoliko desetina pristalica opstanka "Akademije" odložilo izvršenje do daljnjeg.

"Rešenje sigurno postoji i apelujemo na naše vlasti da pronađu način da se ova institucija gradske kulture ne izbriše sa mape na ovakav način", apeluju "Sens art" i udruženje građana "Akademija", koji su prikupili više od 10.000 potpisa podrške za peticiju protiv zatvaranja kluba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: