M. Dimitrijeviću "Živojin Pavlović"

Književna nagrada "Živojin Pavlović" za najbolju knjigu proze pisca iz Jagodine i Pomoravlja za prošlu godinu, uručena je 19. septembra književniku i publicisti Miroslavu Dimitrijeviću iz Paraćina za roman "Čuvari tajnog blaga".

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2012.

13:55

Default images

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja sveslavenske učenosti u Beogradu.

Reč je o četvrtom romanu Dimitrijevića i "prvom romanu na srpskom jeziku koji govori o Keltima", izjavio je Tanjugu predsednik žirija za dodelu nagrade književnik Bajo Džaković.

Džaković je istakao da se radi od književnom delu "O Keltima i Univerzumu", koje na poseban, izuzetno zanimljiv način govori o misterioznim čuvarima tajnog blaga Kelta na planini Juhor".

Ne samo zbog odrednice "ekstra roman", kako ga je označio izdavač, već i zbog teme koju obrađuje, "roman je izazvao veliku pažnju javnosti", dodao je Džaković.

Na svečanosti u prostorijama Kluba književnika "Ðura Jakšić" nagradu Milosavljeviću je uručio predsednik Kluba Zoran Jančić.

Nagrada "Živojin Pavlović" ustanovljena je 2002. godine, u spomen na jednog od najistaknutijih srpskih romansijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja druge polovine prošlog veka Živojina Pavlovića (1933. - 1998.) koji je mladost proveo u Jagodini.

Pavlović je autor dela: "Krivudava reka", "Dve večeri u jesen", "Cigansko groblje", "Ubijao sam bikove", Kriške vremena" (zbirka pripovedaka), "Divlji vetar", "Ispljuvak pun krvi", "Zadah tela"...

Većina Pavlovićevih filmova ima antologijski značaj u okviru srpske i svetske kinematografije: "Povratak", "Buđenje pacova", "Kad budem mrtav i beo", "Zaseda", "Zadah tela", "Do viđenja u sledećem ratu"...

Nagradu je obezbedila Skupština grada Jagodine a sastoji se od novčanog iznosa i unikatne povelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: