Najnoviji muzički rekordi za Ginisa

Novo izdanje Ginisove knjige rekorda biće objavljeno 13. septembra, a u njemu će se naći brojne muzičke zvezde koje predvodi britanska pevačica Adel sa sedam postavljenih svetskih rekorda.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 09.09.2012.

12:34

Default images

Adel je svojim uspešnim albumom “21” oborila sedam dosadašnjih svetskih rekorda - prva je pevačica, prva britanska muzička zvezda i prvi izvođač uopšte koji je u rekordnom roku dostigao milion prodatih pesama/albuma digitalnim putem.

Autorka je najprodavanije digitalne numere u SAD i u Velikoj Britaniji u 2011. godini (Rolling in the Deep) a "21" je najprodavaniji digitalni album i u SAD i Britaniji.

Ipak, kada je u pitanju sveukupna prodaja pesama i albuma digitalnim putem, Rijana je postavila svetski rekord – tokom svoje karijere prodala je više od 47 miliona kopija svojih pesama i to samo u SAD.

Album Lejdi Gage “Born This Way” je najbrže prodavani američki album digitalnim putem, jer je tokom prve nedelje prodat u 1,1 milion primeraka.

Grupa "One Direction" postala je prva britanska grupa čiji je debi album "Up All Night" odmah dospeo na prvo mesto albuma u SAD.

Povratnički koncert grupe "Stone Roses" proglašen je za najprodavaniji rok koncert u istoriji Britanije. Svih 220.000 karata za tri koncerta u Hiton Parku prodato je za 68 minuta.

Pop pevačica Madona privukla je najveću TV publiku (114 miliona gledalaca) svojim nastupom na sportskom događaju “Super Bowl” u februaru ove godine.

Ove godine pevačica Vitni Hjuston imala je istovremeno najviše hitova na britanskoj top listi, kada je u pitanju kategorija pevačica. Čak dvanaest njenih numera našlo se među najprodavanijim pesmama, nakon njene smrti sredinom februara ove godine. Dosadašnji rekord držala je Ejmi Vajnhaus, nakon čije je smrti skočila prodaja čak osam nejnih pesama.

Ipak, rekord kada su u pitanju i muški i ženski izvođači za sada drži Majkl Džekson, nakon čiji se smrti čak 28 njegovih hitova našlo na britanskoj listi 100 najprodavanijih pesama.

 

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: