M. Golan: Pravite zabavne filmove

Poznati producent i reditelj Menahem Golan (83), koji boravi u Beogradu kao gost 40. Festa, istakao je danas da filmovi moraju da budu zabavni, da imaju početak, sredinu i kraj, da nasmeju i rasplaču publiku i da nikako ne smeju da budu dosadni.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.03.2012.

09:16

Default images

Reditelj više od 70 ostvarenja i producent oko 200 filmova, mahom američke i izraelske produkcije, u kojima su između ostalih igrali Šon Koneri, Žan-Klod Van Dam, Silvester Stalone, Čak Noris, rekao je na konferenciji za novinare da obožava američke filmove i da voli da snima filmove koji će zabaviti publiku, koji su emotivni. "Od dana kada sam se rodio zavoleo sam američke filmove. Sa rođakom Joramom Globusom 1979. osnovao sam firmu i snimili smo film ''Lemon Popsicle'' sa kojim smo zaradili 10 miliona dolara u Nemačkoj i isto toliko u Japanu. Bio je veoma uspešan, jer je u pitanju obična priča o 16-godišnjacima kakva se prikazivala u američkim ostvarenjima", ispričao je Golan.

"Amerikanci imaju tu moć komunikacije, koju ostvaruju putem televizije, filmova, zabave i vrše uticaj na ceo svet. Koliko vas ovde nosi džins, a to je američki proizvod. Tako je i sa njihovim filmovima", primetio je Golan.

Producent, rođen u Izraelu, kaže da je sa svojom firmom "Kenon" želeo da pomogne svim rediteljima koji nisu imali dovoljno novca da snime filmove, te je tako sa Džonom Kasavetisom snimio film koji je nagrađen u Berlinu, sa Andrejem Kančilovskim je snimio čuveni "Pomahnitali voz", a sarađivao je i sa Kurosavom.

"Ja sam izmislio filmove o nindžama. U bilo koju evropsku zemlju da odem, ljudi mi prilaze i kažu da su odrasli uz moje filmove sa nindžama, ali zahvaljujući tim komercijalnim filmovima, sa kojima sam mnogo zarađivao, mogao sam da finansiram umetničke filmove", rekao je Golan.
Foto: Beta
On je ispričao i kako je otkrio Žan-Klod Van Dama, kako mu je jednom prilikom u Tel Avivu prišao jedan "snagator" po imenu Arnold Švajcineger, koji je govorio samo nemački i rekao: "Ja ću postati svetska zvezda", ali i kako mu je Frensis Kopola "ukrao" 300.000 dolara i postao najveći reditelj.

"Jednom mi je u Tel Avivu prišao snagator koji je govorio samo nemački, rekao je da se zove Arnold Švajcineger i da će postati svetska zvezda te da hoće da mu pomognem. Ja sam mu odgovorio da ode u Ameriku, provede dve godine učeći engleski i promeni ime pa da onda može da razmišlja o snimanju filmova. Tri godine kasnije u Kanu na jednom brodu, pozvao me je neko i kada sam se okrenuo, tamo stoji Švajcineger sa tri devojke. Nije promenio ime, nije naučio engleski, ali već je snimao akcione filmove i bio zvezda, a ja sam napravio najveću grešku", ispričao je producent.Golan se prisetio i svog prvog iskustva na setu kada je bio vozač reditelja Rodžera Kolmana i tada je naučio "najvažniju lekciju" da je "producent čovek koji ne sme da kaže ne i koji mora da obezbedi sve za reditelja i film".

"Prilikom jednog susreta kome je prisustvovao i Frensis Kopola, ponudio sam Kolmanu scenario za film. Kopola je rekao da taj film niko ne bi gledao i poručcio Kolmanu da ne bude lud i da da 300.000 dolara za to. Na to je Kolman rekao: Ali on ima scenario, a ti ne. Kopola je proveo celu noć, kucajući scenario i ujutru je predao Kolmanu. Dobio je 300.000 dolara, snimio svoj prvi film i postao najveći reditelj u svetu", rekao je Golan i dodao da je i dalje prijatelj sa Kopolom, ali ga s vremena na vreme podseti "kako mu je ukrao 300.000 dolara".

Na pitanje o evropskim filmskim fondovima, Golan je rekao da oni pomažu, ali da novac koji daju nije dovoljan da se snimi film, osim ako se radnja dešava u jednoj sobi i igraju samo dva glumca.

Golan će sutra na Akademiji umetnosti Beograd održati master klas za studente, kojima će, kako je najavio, preneti svoje iskustvo o tome kako postati filmski stvaralac, ali i ispričati kako je otkrio Šeron Stoun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: