Kad Gali tuku

Sveobuhvatna studija grupe naučnika sa evropskih medicinskih Univerziteta utvrdila je da stripovi o avanturama Asteriksa sadrže čak 704 povrede mozga.

Izvor: Piše: Aleksandar Dimitrijeviæ

Petak, 17.06.2011.

15:00

Default images

Većinu takvih povreda zadobili su, pogađate, Rimljani i to muškog pola, a kod polovine takvih ozleda izvršioci su bili Asteriks i njegov verni drug Obeliks. Studija je objavljena u "Evropskom časopisu za neurohirurgiju", a naučnici su se, neobično revnosno, potrudili da sva oštećenja mozga pobroje i razvrstaju prema različitim kriterijumima.

Prema britanskom Guardianu, kako bi identifikovali traumatičnu povredu glave, istraživači su koristili znake kao što ljubičasti podlivi ispod oba oka (poznat i kao „oči rakuna“) ili na stranu isplažen jezik. Prema stepenu ozbiljnosti povrede utvrđeno je 390 slučajeva teške traume, 89 umerene i 225 slučajeva blage traume, ali srećom po Rimljane nijedna nije prouzrokovala smrt ili trajno oštećenje.

„Najduže je trajala povreda glave galskog druida Getafiksa koji je na nekoliko dana ili meseci u potpunosti izgubio moć govora i orijentaciju. U svim drugim slučajevima simptomi potresa mozga uglavnom bi iščezli u roku od nekoliko minuta“, napisali su istraživači.
Kada je reč o rodnoj i nacionalnoj pripadnosti od 704 žrtve, čak 698 su muškarci, od čega 64% Rimljani. Među ostalim nastradalima je i 120 Gala, 59 bandita i gusara, 20 Gota, 14 Normana, 8 Vikinga, 5 Britanaca i 4 vanzemaljca. Sa druge strane, nepobedivi Gali odgovorni su za veliku većinu ovakvih povreda (87,1%) od kojih su Asteriks i Obeliks počinili više od polovine. Rimljani su se postarali za samo 32, a jedinu preostalu izazvao je pirat.

Takođe je utvrđeno da je za ovakvu statistiku pre svega zaslužan magični napitak druida Getafiksa, kojem ni rimski šlemovi nisu uspeli da se odupru. Šta više, pomenuti napitak sa imelom, za koju se smatralo da daje nadljudsku snagu, odgovoran je za najveći broj težih oblika povreda mozga.

Interesantno je da cilj ovog sveobuhvatnog istraživanja nije naveden, pa možemo zaljučiti da se evropski neurohirurzi smrtno dosađuju. Nadamo se da su bar nekog uspeli da zabave, jer u suprotnom njihov (a i moj) trud bio je krajnje uzaludan.

Tutatisa mi!!!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: