Otkrivanje zvezde Krsti Škanati

U ponedeljak, 30. marta, na pločniku ispred bioskopa "Balkan", biće otkrivena zvezda Krste Škanate, legende jugoslovenskog dokumentarnog filma, a svečanosti će prisustvovati i sam Škanata.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2009.

01:33

Default images

Otkrivanje zvezde posvećene osamdesetpetogodišnjem autoru filmova koji su širom sveta proslavili "beogradsku školu" dokumentarizma, označiće i početak 56. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Škanatina zvezda biće treća na uspostavljenom "Bulevaru zvezda", tik uz dve postojeće posvećene kolegama reditelju Živojinu Pavloviću i glumcu Danilu Bati Stojkoviću.

Od 1953. godine, kada je u produkciji "Zastava filma" snimio "U senci magije", Škanata je svojim delima, proslavio srpsku i jugoslovensku kinematografiju.

Dela kao "Odričem se sveta", "Uljez", "Prvi padež - čovek", "Ratniče voljno", "Teroristi", "12 meseci zime", "Hvala na slobodi", postala su poslednjih decenija sastavni deo udžbenika iz istorije i estetike dokumentarnog filma ne samo u našoj zemlji već i širom Evrope i sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: