Zontag: Andergraund strip, Dizni i Tesla

Vladimir Nedeljković Zontag je muzičar, strip crtač i istoričar srpskog rokenrola. Autor je dve knjige ‘Helikopter na glavi’ (Istorija rokenrola u Pančevu) i ‘Devojčice i dečaci sa Dunava’ (Prilog istoriji urbane kulture Novog Sada), koja uskoro izlazi u novom proširenom izdanju. Njegova dugogodišnja fascijanacija je lik i delo Nikole Tesle, koji je junak dva Zontagova stripa ‘Tesla, Pančevo i druge priče’ i ‘Tesla: Energy and Light’, koji prati istoimeni album i izložba.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 31.07.2010.

09:59

Default images

Kao i većina ljudi volim Alana Forda, mada to zvuči najbanalnije, ali zaista obožavam taj strip. Međutim, taj strip koji sam čitao u detinjstvu, uveo me u andergraund strip, pa sam onda pre nekih trideset godina u Holandiji ugledao prve stripove Gilberta Šeltona, recimo 'Freak Brothers', pa onda stripove Roberta Kramba. Mada koliko se sećam, strip Roberta Kramba prvi put sam video na omotu albuma Dženis Džoplin 'Cheap Thrills'. Od tada me andergraund strip jako interesuje, naročito zato što je vezan za rokenrol i psihodeličnu iskustvenu kulturu. Uvek me je zanimao i strip kao bajka, jer sam prve stripove čitao još kao dete – filmovi Volta Diznija, poput 'Snežane i sedam patuljaka' i 'Knjige o džungli' su neverovatno dobri. I danas imam sve Diznijeve fimove - to je u stvari koren modernog stripa.
Marvel produkcija me nikada nije interesovala, naročito me nervirao Supermen – ako si tako 'super' što nisi oslobodio svet od Hitlera za vreme II svetskog rata, pošto je tada postojao - nikad nije nacrtan takav Supermen. Mislim, kakav si ti Supermen - super si samo za sebe. Moj Supermen je Tesla i on jeste super za ovaj moderni vek – i kao strip junak i i 'živ čovek'. U tom smislu, ja bih preporučio i dve fenomenalne knjige koje je napisao sam Tesla, a možete ih kupiti u njegovom muzeju u Beogradu – jedna je 'My Inventions' (Moji pronalasci), to je zapravo njegova autobiografija, a druga je 'The Problem of Increasing Human Mass and Energy' (Problem uvećanjanja ljudske mase i energije), gde je objasnio svoj naučni i filosofski koncept. On je, na primer, pre sto godina rekao da će fosilna goriva da dovedu do ekološke katastrofe na planeti. Evo prošlo je sto godina, mi smo koristili naftu i ugalj i šta sad imamo? Dakle, vrlo je precizan i direktan, ono što je predvideo pre sto godina, to se dešava.

Strip inače ima neku dimenziju rokenrola – ta jednostavnost, ta instantna kultura, to suženje energije na jedan uzak kolosek koji je veoma jak i koji se ne rasplinjava na sve strane – to strip ima i direktno gađa i kao informacija i kao emocija, što je vrlo slično rokenrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: