Igi Pop otvara Jelen Pivo Live

Legendarni sastav "Iggy Pop & The Stooges" otvoriće treći po redu "Jelen Pivo Live Festival", koji će se održati 5. i 6. septembra na stadionu Tašmajdan u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2008.

14:00

Default images

"Iggy Pop & The Stooges" na "Jelen Pivo Live Festivalu" predstavljaju svoj poslednji studijski album ‘’The Weirdness’’, objavljen 2007. godine, a koji je producirao čuveni Stiv Albini, takođe nedavni gost našeg glavnog grada.

Džems Njuvel Osterberg mlađi, započeo je svoju muzičku karijeru kao bubnjar u različitim srednjoškolskim bendovima u mestu En Arburu u Mičigenu. Angažman u bendu "The Iguanas" bio je presudan da Džems uzme umetničko ime Igi (Iggy). Igi Pop 1982. godine objavljuje izdanje ‘’Zombie Birdhouse’’, a sreća mu se osmehnula 1983. godine kada je pesma "China Girl', koju je napisao sa Dejvidom Bouvijem, postala veliki hit. 1984. Igi Pop je sa Bouvijem je napisao još dve pesme - "Tonight" i "Neighborhood Threat" - koje mu donose i komercijalni uspeh.

Album ‘’The Weirdness’’, koji je producirao Steve Albini, objavljen je u martu 2007. godine. Iste godine objavljena je i biografija "Open up and bleed", koju je, uz Igijevu dozvolu objavio Paul Trinka.

Naša publika mogla je već da vidi Igija na bini Egzit festivala u Novom Sadu 2004. godine.

"Jelen Pivo Live festival", pokrenut 2006. godine, okupio je na jednom mestu sve važnije domaće bendove. Na drugom izdanju festivala, 2007. godine, učestvovali su Ian Braun, "Happy Mondays", Geri Mur, Darko Rundek, "Laibach", Dado Topić, "Disciplin A Kitschme", "Partibrejkers", "Darkwood Dub", "Let 3", "Hladno pivo", "Plejboj", "Obojeni Program", Marčelo i mnogi drugi.
Biografija Igija Popa poseduje sve, snažan i neizmeran uticaj na popularnu kulturu koji se proteže od sedamdesetih godina prošlog veka do danas, nadimke poput "Kum panka" i " Spasitelj roka", nastup koji se dokumentuje, prepričava i kopira, karijeru koja traje decenijama, poštovanje kolega, kritičara i obožavalaca koji su lik i delo "Gospodina Popa", kako ga naziva "New York Times", uzdigli gotovo do kulta.

Igijevo detinjstvo je obeležilo odrastanje u parku prikolica, a u muzičkom smislu - njegov prvi bend koji je oformio u srednjoj školi, ''Iguanas’’ u kom je bio bubnjar.

Nakon eksperimentisanja u bluz bendovima kao što je "the Prime Movers" (sa braćom Denom i Filipom Erlevinom), konačno je izbačen sa Univerziteta u Mičigenu te se preselio u Čikago da bi naučio više o bluzu. Inspirisan čikaškim bluzom i bendovima kao što su "The Sonics" i "The MC5", osnovao je the "Psychedelic Stooges" i definitivno uzeo scensko ime koje nosi i danas. U bendu su bili Igi kao vokal, gitarista Ron Ašeton, Ašetonov brat Skot za bubnjevima i, basista Dejv Aleksander.

"The Stooges" su svoj prvi nastup imali na Noć veštica 1967. godine u klubu "Ann Arbor" kada je Igijev nastup šokirao sve prisutne. Puštanje primalnih zvukova, mazanje puterom od kikirikija i živim mesom, valjanje po polomljenom staklu i skakanje u publiku dok bend u pozadini svira bazični rok svakako je bilo nešto na šta publika nije navikla, ali je vrlo brzo prihvatila.

Godinu dana kasnije, 1968. godine bend potpisuje prvi izdavački ugovor, za izdavačku kuću "Elektra Records". Prva dva albuma, "The Stooges" na kome je Igi potpisan kao "Iggy Stooge" a koji je producirao je legendarni Džon Kejl, i album ‘’Fun House’’ nisu imali dobru prodaju i Pop je ubrzo raspustio bend, prvenstveno zbog svoje rastuće heroinske zavinosti.
Dve decenije kasnije, naslovna numera "Lust for Life", objavljena na Igijevom izuzetn uspešnom solo albumu iz 1977, potvrdiće svoj kultni status pojavljivanjem u filmu "Trainspotting" 1996. godine.

Tek sa pesmom “China Girl”, koja se pojavila na albumu ‘’Let’s Dance’’ Dejvida Bovija iz 1983. godine, Igi i Bouvi su postigli veći finansijski i komercijalni uspeh. Čak je jednom prilikom Bouvi priznao da je sav novac koji je do tada u karijeri zaradio i potrošio uspeo da povrati zahvaljujući pesmi "China Girl".

1985. godine Igi Pop započinje saradnju sa nekadašnjim gitaristom sastava "Sex Pistols", Stivom Džounsom, a Bouvi impresioniran demo snimcima odlučuje da producira njegov novi album. 1986. godine Pop objavljuje "Blah Blah Blah", a kao prvi singl objavljena je pesma "Real Wild Child" koja je postala planetarni hit.

Iste godine Pop se pojavljuje u filmu "Rock & Rule" u kome glumi i Lu Rid. Albumom "Instinct" iz 1988. godine menja muzički pravac vraćajući se originalnom zvuku benda "The Stooges", posle čega, zbog nezadovoljavajuće prodaje albuma, opet ostaje bez izdavača.

1990. godine objavljuje jedan od svojih najboljih albuma u karijeri ‘’Brick by Brick’’, na kome gostuju članovi sastava "Guns N' Roses" i "The B-52s". Ovo izdanje bilo je njegov prvi zlatni album u Americi.

Igi Pop se pojavljuje u 16 filmova među kojima su ‘’Sid and Nancy’’, ‘’The Color of Money’’, ‘’The Crow: City of Angels’’, ‘’The Rugrats Movie’’, ‘’Snow Day’’, ‘’Coffee and Cigarettes’’, ‘’Cry-Baby’’, ‘’Dead Man’’, ‘’Tank Girl’’ i ‘’Atolladero’’. Igrao je u pet televizijskih serija, a pozamljivao je svoj glas za nekoliko serija i filmova među kojima je i engleska verzija filma ‘’Persepolis’’. Očekuje se da će njegova muzika ponovo biti zastupljena u filmu Irvina Velša, koji se snima prema knjizi ‘’Ecstasy: Three Tales of Chemical Romance’’.

Trenutno je u pripremi i biografski film o životu Igija Popa koji će pratiti početak njegove karijere i nastupe sa bendom "The Stooges". Budžet filma je oko 8 miliona dolara a Igija će tumačiti Elajdža Vud poznat po ulozi u filmu "Gospodar prstenova". Film nosi radni naslov "The Passenger". Pop je dao svoj blagoslov za film ali ne želi da bude deo ovog projekta.

Igi Pop se takođe pojavio u spotu za pesmu "God's Gonna Cut You Down" Džonija Keša, a zastupljen je i na zvaničnom albumu muzike za film "Control" Antona Korbina koji govori o sastavu "Joy division", kao i na "saundtreku" Kusturičinog filma "Arizona dream".

Igi Pop je do sada objavio 6 izdanja sa bendom "The Stooges", uključujući dva koncertna izdanja, jedan album sa Džemsom Vilijamsom i 14 solo albuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: